torsdag, januari 21, 2016

Äppelpaj i kylan


För några dagar sedan tog jag mig själv i kragen och baka en sån där gallertäckt äppelpaj med stora äppelklyftor i. Ett recept som jag skrev ner när jag bodde ett tag i Frankrike för länge sedan. La tarte aux pommes smakar bäst med en stor klick vispgrädde och en god bok!
Ps. -29 grader idag. Nu är jag less på kylan, allt blir så besvärligt och själv blir jag så seg. Ds.

fredag, januari 15, 2016

På min byrå.

Jag är och har alltid varit förtjust i askar. Ja, jag är även förtjust i lådor. Och burkar. Men nu är det askar jag ska skriva om. Söta, vackra askar som jag kan stoppa småsaker i. Söta askar som under årens lopp nästan blivit för många. Men fina är de.

måndag, januari 11, 2016

2015 års bästa böcker

Dvs en lista på de böcker jag uppskattade mest under 2015. Ordningen är bara slumpmässig, i den ordning jag läste dem under året och inte i den ordning jag gillade dem. Bäst var, i år igen, Chimamanda Ngozi Adichie!

Sara Lövestam - Udda - gick inte att lägga ifrån sig, välskriven, spännande och levande!
 
Patrick Modiano - La Petite Bijou - vackert språk, poetisk om nuet kontra dået i drömfragment.

Ngugi Wa Thiong'o - Om icke vetekornet - välberättad historia som tydliggör hur västerlandets kolonialistiska era har förstört för så många i världen.

Donna Tartt - The Secret History - välskriven, drog- och pillerfylld historia som biter sig fast.

Anna Schulze - Att ringa Clara - fint språk, en liten pärla om vänskap som inte alltid är så lätt.

Nthikeng Mohele - Joburg Blues - poetisk och engagerande berättelse om en liten människas umbärande under apartheid.

Jhumpa Lahiri - The Namesake - om vad vårt namn och vårt ursprung betyder för vår identitet.

Jean Rhys - Wide Sargasso Sea - "The madwoman in the attic"  i (Jane Eyre) var inte galen, bara berövad möjligheten att bestämma över sitt eget liv, liksom så många andra kvinnor genom tiderna.

Rebecca Solnit - Män förklarar saker för mig - så träffsäkert igenkännande, underbara essäer!

Chimamanda Ngozi Adichie - The Thing Around Your Neck - noveller som var och en rymmer hela romaner. Adichie lyckas formulera sig precis så att läsaren lyfts in i berättelsen.
 
Teju Cole - Varje dag är tjuvens dag
- lättläst och intressant och en resa in i andra människors liv.

Rebecca Solnit - Det avlägset nära - essäer som har en sak gemensam; det är lättare att se det närliggande på avstånd.

Ann Brashares - The Last Summer - kändes först distanserad men grep sedan tag.

John Williams - Stoner - hur kan en bok om ett vanligt tråkigt liv vara omöjlig att lägga ifrån sig?

Rebecca Solnit - Gå vilse. En fälthandbok. - fantastisk läsning på temat att vi måste gå vilse för att hitta det vi inte visste fanns.
Auður Ava Òlafsdòttir - Rosa Candida - underbar och lite annorlunda berättelse.

Xiaolu Guo - I am China - fantastisk, om vår värld som en helhet, där vi alla är människor.

Jhumpa Lahiri - Sankmark - tyckte väldigt mycket om första halvan, den andra delen hade bitar som kändes som att de inte riktigt hörde dit eller som att något fattades. Om att antingen leva sitt liv för sin egen skull eller offra det egna för det stora som man tror på.
 
Dorothy Koomson - Min bästa väns dotter - oj, vad jag sveptes med känslomässigt, underbar hjärtknipande läsning och med en bra näsknäpp om hur västerlandet dömer utifrån hudfärg.


Colm Tóibín - Nora Webster - jag gillade att få följa med henne och den levde upp till de höga förväntningar som Babel och Stockholm Literature hade skapat hos mig.

Hoppsan! Listan blev lång. Det var de 20 bästa av årets 65. 2015 var ett bra bokår :-)

söndag, januari 10, 2016

Ute på havet idag 10 januari

Några promenerade, några åkte skidor och några hade sopat bort snön och fått till en skridskobana åt sig och sina barn. (Mobilens kamera är så ljuskänslig att det ser mörkare ut än det var och tyvärr var det molnigt också.)


onsdag, januari 06, 2016

Kylan biter i kinderna...

Ja, då blev det vinter. Eller i alla fall någon sorts vinter, för inte är det mycket snö på marken. Kanske skyddas växterna lite grann av det lilla lagret snö, vi får hoppas. Amaryllisen blommar och i fönstret står bl a en orkidé som jag norpade som ett litet skott från en stängel. Den tar sig, men annat som t ex novemberkaktusens bitar som brutits av har svårt att få rötter så här års.

Elementen går på högtryck.  Inne är det varmare än normalt. Jag fotade termometern på förmiddagen och på eftermiddagen (var tvungen tända taklampan så därför blev den andra bilden skarpare). Ingen har hunnit vänja sig vid kylan. Idag blev det en mycket kort promenad.