måndag, juli 20, 2009

Resrutten

Hittade en karta på internet och ritade in vår resrutt på den. Städerna vi besökte är inringade i rött. Hoppas du ser mamma! Guilin, där ni har varit, ligger en bra bit från Xiamen, ca 60 - 70 mil verkar det som. Vi flög alltså direktflyg Stockholm - Beijing och sedan vidare till Xiamen. Där stannade vi en vecka och flög vidare till Xi'an där vi var i nästan en vecka och så flög vi därifrån till Beijing där vi bodde sista veckan. Jag hade funderat lite på att vi kanske skulle åka tåg men avstånden är så stora och när vi var där bestämde jag mig för flyg både för att det var så bekvämt och för att det sparade tid. I Kina kan man få bra pris på det mesta om man provar pruta så vi bodde dessutom på fyr-stjärniga hotell, har aldrig bott så lyxigt! Dels behövde vi luftkonditioneringen och dels var det ändå inte dyrare än det superbilliga halvdassiga hotellet vi bodde på i Paris i fjol.

söndag, juli 19, 2009

Kinesiska trädgårdar

Givetvis blev det många trädgårdsbilder i Kina. Idag ska jag visa lite kinesisk topiary från Xiamen i Fujian. I Xiamen besökte vi t o m en botanisk trädgård (bilder därifrån kommer) men hela landet verkar ha en policy att det ska planteras där det byggs. På innergårdarna bland höghusen fanns oftast en park för de som bodde där, här är en bild från en innergård:En annan häftig sak var lekplatserna i parkerna. I Sverige byggs ju lekplatser för barnen men i Kina byggs lekplatserna för alla. På innergårdarnas och i stadsparkernas lekplatser samsades barn och vuxna. De vuxna var mestadels pensionärer som vred och bände på armar och ben och lyfte sig upp och ner. Som i ett gym ungefär men lite enklare. Så himla smart. På kvällarna och tidigt på morgnarna samlades folk och tränade vid ställningarna, gymnastiserade, dansade eller tränade tai chi i grupp, några spelade badminton. Hälsosamma vanor och dessutom var alla generationer blandade. Den här bilden nedan är inte tagen i någon trädgård men varje kväll var det fullt med aktiviteter där, utanför bilden åkte barnen skate-board mm men jag bara slängde iväg ett blygt foto mot de som gymnastiserade till bandspelaren: När vi var i Xiamen åkte vi också ut till den underbara ön Gu Lang Yu och bodde på hotell med vacker trädgård. Tänk om jag skulle kunna skapa någon sån trädgårdskonst en vacker dag: Det var så varmt! Hög luftfuktighet gjorde ju också sitt till, på dan simmade vi i inomhus poolen i källaren, även frukostmatsalen var förlagd i källarvåning. I södra delen av Kina uppskattar man svalkan inomhus och utan luftkonditioneringen hade jag inte sovit en blund. Nedanför hotellträdgården låg en strand där man kunde bada men vi gick inte dit förrän tidvattnet återvänt och det blivit lite svalare så där vid fem-tiden. Det är verkligen ingen som ligger och solar där. Gu Lang Yu är en turistö i huvudsak för kineser som kommer dit från hela landet och kineser solar inte. Första dagen trodde jag folk bar på paraplyer utifall det skulle börja regna, det hade ju faktiskt varit tyfon där några dagar innan. Sedan insåg jag att i Kina bär man parasoll för att skydda sig mot solen och slippa solsting och efter en vecka köpte jag ett parasoll själv! Jätteskönt!
Måste få visa en icke trädgårdsbild. Bilden är inte från en matmarknad utan från stormarknaden Wal-mart. I Kina är man mån om att äta färsk mat! I bildens akvarier simmar olika fiskar och sköldpaddor etc. Likadant var det på restaurangerna, akvarier med blivande mat, t o m burar med höns! Jag har så mycket jag vill få berätta och blev så glad att ni som kommenterade förra inlägget verkar vilja höra mer om resan. Jag är så himla glad att det äntligen blev av! Och att ungarna är så lätta att resa med och att jag lyckades lära mig några fraser på kinesiska och klarade att fixa taxi och bussar och utflykter och köpa biljetter osv. Tack och lov hade vi en introduktionsvecka hos våra vänner i Xiamen så att vi klarade oss på egen hand sedan i Xi'an och Beijing. Vill så gärna lära mig kinesiska nu och hemskt gärna resa tillbaka till Kina och uppleva mer!

onsdag, juli 15, 2009

Nyss hemkommen från Kina

Här är en lotusblomma, den växte i dammen nedan, längst bort i bild syns ett hav av lotusblommor och närmast det utskjutande lusthuset syns karpar vid ytan, jag tror damen matade dem. Det var kokhett, tack och lov var det molnigt men jag svettades litervis ändå. I Kina bemödar man sig verkligen om det estetiska och så fort något byggdes, höghus eller vägar så planterades massor av träd, buskar och blommor. Det var så fint! Äntligen har jag varit i Kina och jag hoppas jag kommer tillbaka dit!
Ska ta itu med att läsa alla kompisbloggar och uppdatera mig, känns som om vi varit borta ett år fast det bara var tre veckor...