torsdag, april 21, 2016

Barmark och gröna skott

Så här ser det ut nu, det mesta av snön har töat bort och trädgårdens former börjar framträda. Här ska det bli en rabatt i sommar, det ska bli så spännande att se hur den artar sig. Jag grävde ner vissnade perenner på måfå i höstas, bl a pionerna. Hoppas, hoppas att pionerna tar sig.
I den redan någorlunda etablerade rabatten behöver vissna perenner klippas bort. Här uppe där vintrarna är kalla ska man ju akta sig för att klippa ner perennerna på hösten men visst hade det varit praktiskt om de vissna delarna varit borta när de nya skotten börjar gro på våren.
Gro ja, den där växtkraften är fantastisk. Redan innan snön riktigt smält bort verkar bladen vara på väg att krypa upp ur jorden. Här är det en nävas gröna blad som sticker fram. Jag måste verkligen skynda mig att sprida ut jordförbättrande gödsel nu på en gång innan det hunnit skjuta upp för långa skott.
Den här fina Nässelfjärilen satt och vilade på en stol i växthuset. Den måste ha övervintrat någonstans för vingarna såg ut som att de hade varit med ett tag. Måste läsa på om fjärilar och hur de övervintrar.Har lust att köpa en fjärilsholk också :-)

2 kommentarer:

Hannele på Hisingen sa...

jo, naturen är envis

Åsa sa...

Härligt att se hur långt våren har kommit till Luleå :) Den är inte mycket längre fram i Hälsingland kan jag berätta.

Ser att du är nyfiken på fjärilsövervintrarna, skrev ett blogginlägg om det nyligen (http://www.gecko.se/blog/5-gaster-i-fjarilshotellet). Behövs ingen holk såklart även om det kan underlätta för att få fjärilarna att övervintra i/nära trädgården. Men ser man till att spara gamla träd/stubbar med lös bark, eller har ett hus med många torra träspringor, så kan man få gott om övervintrare ändå.

Kul att upptäcka en ny blogg!
/åsa