tisdag, december 18, 2007

Julbonad på plats

Jag är en riktig härmapa. När jag såg Tomteparaden på Marias blogg blev jag alldeles kär, så jag tittade på tradera och till min lycka fanns det en sådan julbonad till salu där. Jag lyckades vinna auktionen dessutom förra veckan och i går kom den i paket hem till oss. Den var större än jag vågat hoppas och passar så väldigt fint ovanför pianot i vardagsrummet.Jag och min kreativa dotter har bakat pepparkakehus, det var helt hennes initiativ. Först gjorde hon några skisser, sedan gjorde vi tillsammans en mall och tejpade ihop och kollade om det fungerade.

Det blev väldigt fladdrigt men vi såg i alla fall att bitarna passade. Sedan bakade hon ut degen och skar ut bitarna och jag hjälpte till att grädda och det var också jag som hettade upp socker och klistrade ihop delarna.

Vi förstod ganska snabbt varför man bör ha en lång taknock istället för fyra bitar som möts i en spets, det var väldigt svårt att hitta ytor som kan fastna i varann! Min mor föreslog limpistol över telefon! Men det kommer inte på fråga, det här huset ska snart ätas upp! Redan på julafton säger arkitekten.

Igår kväll lades sista handen vid skapelsen. Vi gjorde kristyrsmet och spritsade och dekorerade. Klistrade fast små pepparkakor och nonstop. Jag tycker att slutresultatet har vissa likheter med förfallna lador längs Västerbottens-och Norrbottenskusten, de är fina men taket håller på att falla in...

5 kommentarer:

Linda V sa...

Åh, jag såg tomteparaden på Råda säteri igår kväll, var där på julbord. Hur fin som helst! Jag var också in på tradera strax efter jag läste om den på Marias blogg. Blev också sugen på att buda!

Vad pyssliga ni är som gör egendesignade pepparkakshus. Vilken duktig arkitekt du har i familjen!

karin-odlar-sin-trädgård sa...

Linda: Säg inte att du var inne och bjöd på samma? Visst är hon duktig, och hon vill bli arkitekt när hon blir stor!

Hannele sa...

Kul, vi har hettat socker bara en gång, florsocker med äggvita fungerar lika bra.

karin-odlar-sin-trädgård sa...

Hannele: Bra att veta, det smakar säkert mycket bättre dessutom än vidbränt socker...

Linda V sa...

Nä, tack och lov var jag inte och trissade upp priset på din bonad!!! Men jag funderade på att buda!

Åh, jag hade också arkitektdrömmar i den åldern! Älskade att rita planlösningar på drömhus! Märkligt nog tyckte jag att det var ett väldigt skämmigt intresse. Men det var andra tider då. Uppmuntra hennes drömmar! :-)