måndag, oktober 29, 2007

Hemma hos reportage

Ni kan bara gissa hur överraskad jag blev när jag läste en av lokaltidningarna och min kompis Maria ("jag blommar") dök upp i tidningen. Norrbottenskuriren har gjort ett mycket trevligt, och inspirerande, hemma hos reportage hos Maria och hennes familj. Maria säger att hennes heminredningsstil är "hopikok-stil", då är nog min det också... i alla fall har vi väldigt blandat av gammalt och nytt. Det låter charmigare med hopikok än hopkok tycker jag dessutom. Man trivs verkligen hemma hos Maria, titta på bilderna så förstår ni, jag blir så glad av alla harmoniska färger. Mönster och färger och gärna mycket men ändå så att det aldrig blir pråligt, det är en konst. Tack Maria för att jag fick sprida länken!

söndag, oktober 21, 2007

Fågelmålare

Förra helgen var jag och S på muséet och lyssnade på MatsÅke Bergström, en fågelmålare från trakten, som berättade om hur det hade gått till när han hade gjort böcker för Ica bokförlag. Böckerna har inte så fantasifulla namn, de heter; Våra vanligaste fåglar, Fåglar i Norden och Fåglarna i Norden, å andra sidan så säger ju titlarna precis vad det handlar om. Utställningen pågår fram till mitten av december. Jag fick faktiskt lust att köpa mig en fågelbok, det är bara det att jag har minst fem stycken redan. Undrar vad det är med fåglar egentligen, i synnerhet fågelmålare verkar aldrig tröttna.

Trädkläder


Jag skrev för några veckor sedan om hotet från älgarna. Nu har jag gjort det jag skulle, dvs. skyddat äppelträdet. Rhododendron busken fick sig också en påse täckväv. Jag hittar inget om dem på nätet men jag köpte mina på Lantmännen/granngården. De var hutlöst dyra, nästan trehundra spänn styck. Den som skulle vara för träd, 90x80 cm, räckte inte till mitt lilla äppelträd. Men jag hade köpt en som var 180x80 också. Konstiga mått egentligen, den större blev väldigt lång och nu ser det lite komiskt ut i trädgården. Kanske det fungerar i avskräckande syfte också, ser ut som en fågelskrämma - fungerar kanske som en älgskrämma och håller dem borta från vår trädgård. Ps. Det är uschligt mörkt nu, höst, ingen snö, klockan var bara fyra när jag tog bilderna en mulen oktoberdag...Ds.

söndag, oktober 14, 2007

Första snön för i år


I natt föll den, den första snön, blandad med regn. På dan hade jag varit på Norrbottens museum och bläddrat i en bok om snö. Den handlade om snö, förklaringar och illustrationer till snö utifrån samiskans ord för snö. Skare, skarsnö, tö, rimfrost, dimfrost, kramsnö, nysnö om jag skulle tänka efter lite längre kan jag säkert fler ord också men samiskan har fler än svenskan. Jag ångrar nästan att jag inte köpte boken. Jag tycker om snö.


tisdag, oktober 02, 2007

Vill gå på bio!

Jag läste på en blogg om Gratis Bio som är en sida där man samlar poäng och slutligen får biobiljetter och anmälde mig. Det kostar inget, och det är trevligt att gå på bio. Vill du också samla ihop till biobiljetter så gå in på länken här så får både du och jag några fler poäng och kommer lite närmre ett gratis biobesök. Är du nyfiken så klicka på länken och läs mer där.

Jag var på bio i veckan som gick, fick gratisbiljetter genom en tidning. Filmen var "Tillsammans är man mindre ensam" baserad på Anna Gavaldas roman med samma namn som jag bloggat om tidigare. Filmen var väldigt mysig och smårolig och så där att man ville ta hela världen i sin famn efteråt, och krama alla... Nåja, jag tyckte om den och njöt av att höra franska. Audrey Tautou är charmig som alltid och de andra skådespelarna gillade jag också. Gå och se den!

måndag, oktober 01, 2007

Sidensvansarna är alldeles yra

I helgen har sidensvansarna ätit upp alla röda och svarta vinbär på bärbuskarna, och
det var en hel del för jag hann inte plocka in allt. Men de blev väl alldeles sockerstinna så de flög in i fönster, den ena efter den andra. Värst illa gick det för den som satt ett par timmar nedanför vardagsrumsfönstret innan den tog sig i väg. Jag tror (och hoppas) att ingen katt tagit någon av dem. Det finns i alla fall inga fjäderrester eller blod någonstans. Bara mosade vinbär och duntover på fönsterrutorna. Det är åtminstone sju "bonkar" mot fönsterrutor som vi har hört och sett... Kanske hade vinbären jäst?