lördag, november 15, 2008

Flickorna från Riyadh av Rajaa Alsanea

Den här boken önskar jag alla ska läsa! Både män och kvinnor och särskilt i västvärlden där alltför många tror att muslimer är annorlunda än de själva.

Det har skrivits en hel del om den, bl a att den skulle vara en Sex and the City från Saudiarabien. Men den har inget mer gemensamt med SATS än att den handlar om fyra kvinnor och deras liv, där slutar jämförelsen som jag anser är orättvist. Flickorna från Riyadh har ett helt annat djup än SATS, Flickorna från Riyadh är komplexa och verkliga, SATS är visserligen underhållande men kvinnorna där känns ytliga, klichéartade och overkliga (Detta anser jag trots att jag gillar serien.)

Så här beskriver Adlibris boken: "Varje vecka efter fredagsbönen, cirkulerar ett e-brev mellan en grupp prenumeranter i ett omfattande onlinenätverk. Genom detta brev får vi under ett år följa fyra universitetsstuderande ur Riyadhs övre samhällsskikt: Gamra, Michelle, Sadim och Lamis. Det blir en avslöjande inblick i deras liv."

Jag uppslukades helt av boken, jag ville bara läsa och läsa och inte lägga den ifrån mig. Det är så intressant. Här är det verkligen fråga om det som är det bästa med böcker; man får som läsare ta del av en verklighet som man aldrig annars skulle få en inblick i. Rajaa Alsanea som har skrivit boken är muslim och har inget emot religionen, vad hon vill med boken är att samhället ska få upp ögonen för alla orättvisor kvinnor drabbas av och hon skildrar det så väl. Dessutom är det inte bara kvinnor som lider av det övervakningssamhälle Saudiarabien är, även männen har svårt att leva det liv de önskar och även detta skildrar hon skickligt.
Till skillnad från Eat, Pray, Love är det här en bok som man fullkomligt lever sig in i, jag kände verkligen med dem i deras motgångar och medgångar. Flickorna från Riyadh är en helt fantastisk läsupplevelse!

5 kommentarer:

Gårdsromantik sa...

Den där boken måste jag googla efter!
Perfekt Jullovsläsning i makens nya bibliotek!!!


Kram Maud

Hanneles paradis sa...

Universitetsstuderande ur övre samhällsskikt, visst har de högutbildade alltid haft det lite bättre, i alla tider, i alla samhällen. Men att flickorna i Afganistan blir stenade och får frätande syra på sej på väg till skolan... de ska helst inte ens lära sej läsa.

Håkan sa...

Jättekul med den senaste tidens små bokrecensioner!
Tack för det. Jag behöver en inblick i skönlitteraturens värld.

Har ni fått någon snö än? Hur är det med Martins fot? Har Astrid skaffat pojkvän än ? :D

Anonym sa...

..saknad dig sist på bokjuntan...Hoppas vi ses nästa vid nästa träff..

Kram Sofia

Vardagslycka sa...

Hej Karin!
Du har vunnit i vår utlottning! Maila din postadress till marita.isaksson@live.se så kommer vinsten med posten!
Kram o Grattis!
Marita/La Dolce Vita