söndag, mars 30, 2008

Det är här man laddar sina inre batterier, när vägskylten visar detta är vi alldeles strax framme:

lördag, mars 22, 2008

Katarina Mazetti i Paris

För några veckor sedan hittade jag en fransk bokblogg, "bokhandelvännernas litterära blog", och till min häpnad skrev han som bloggar om Grabben i graven bredvid, eller som den heter i fransk översättning Le mec de la tombe d'à côté. Titeln är den samma så gott som, översättaren har bara fixat till prepositionen lite bättre - grabben är faktiskt inte i graven...Nåja, inte nog med att man bloggar om en svensk roman och en svensk författare utan det visade sig att hon var inbjuden till bokhandeln och i ett blogginlägg några dagar senare kan man se Katarina Mazetti och hennes översättare i en liten mysig bokhandel med en liten men till synes hängiven skara bokälskare runt sig. När jag åker till Paris nästa gång ska jag uppsöka den där bokhandeln.
Bokbloggen i sin tur är verkligen läsvärd, när jag nu skulle blogga om mitt fynd så visar det sig ha varit bokmässa där och på den bokmässan var Anna Gavalda! Varför var jag inte i Paris nu?

fredag, mars 21, 2008

The Historian

Den här spännande boken som jag verkligen gillade att läsa och som jag kan tänka mig att läsa om, köpte jag för 19 kr på CDON, den finns kvar i lagret - jag lånade bilden därifrån.
Boken har ett förord som är daterat januari 2008, ändå gavs boken ut för ett par år sedan men förordet skapar samma sorts verklighetsförankring som det i The Da Vinci Code, dvs. "detta är sant" fast det är fiktion. Huvudrollspersonen lever ensam med sin far, hon är tonåring och fadern reser mycket. Hon får börja följa med på vissa av hans resor, en del går till ensligt belägna platser i östeuropa. Efter att hon av misstag råkat läsa några papper hennes far har i sin ägo börjar han i små doser berätta om sitt förflutna för henne. Allt eftersom ges fler och fler antydningar om Drakula och mystiska händelser. I boken förekommer citat ur Bram Stokers Drakula. Stora delar av boken berättas genom citat, brev som någon lämnat efter sig, texten i någon gammal bok, en muntlig berättelse som någon berättar för någon annan. Jag gillar det här sättet att berätta på, som läsare får man lyssna på olika röster. Boken är spännande men inte på det sätt Da Vinci koden är spännande, inte amerikansk action där man aldrig äter eller sover. Historikern / The Historian bygger upp en spänning som sträcker sig över många år. Det handlar om ett uppdrag och ett sökande. Dessutom finns där risker och hot och kluriga samband. Jag längtade efter att sätta mig med boken och jag minns fortfarande många delar av berättelsen fast det börjar vara en dryg månad sedan jag läste den. Så småningom har jag väl glömt och då ska jag läsa om den!

Små citroner gula

Läste den här boken för ett tag sedan och den var underhållande. Den fick mig att koppla av och må bra men jag har redan glömt det mesta - så går det när man inte hinner blogga.
Storyn i grova drag är en tjej med en skitstövel till pojkvän som går genom några tråkiga erfarenheter för att när boken närmar sig sitt slut ha ett mycket bättre liv... Ganska typisk plot men den plotten brukar också oftast vara trevlig läsning för stunden.

söndag, mars 16, 2008

Sötnosar

En liten och en stor, E var söt när han spelade hockey med sitt gamla lag och ekorren när den åt ur fågelmataren. På ekorren syns ännu vinterpälsen, hela kroppen är fortfarande grå medans armar och ben fått tillbaka den röda pälsen, på E kan man lägga märke till hur små ett par skridskor storlek 47 kan se ut i förhållande till allt annat.

söndag, mars 09, 2008

Vårvinterpromenad

Idag är det snöstorm, jag hade tänkt åka skridskor på isen runt stan men jag tror inte kommunen plogar isbanan på en söndag när det fortfarande snöar. Men så här fint var det tidigare i veckan när jag tog en fin vårvinterpromenad: Jag blir tvungen lägga in en till bild så att skylten verkligen syns! Den sortens skyltar är nog inte så vanliga söderöver...

onsdag, mars 05, 2008

Norrsken i Björkliden

Det blev norrsken en kväll, trots att det inte var så särskilt kallt, - 18 som kallast, i Björkliden är det sällan jättekallt. Det var sol mest hela veckan och mycket lössnöåkning. En veckas skidåkning är verkligen att odla sin inre trädgård ;-)