måndag, september 06, 2010

På väg mot höst

Nu i helgen var sista dagarna med pelargonerna utomhus. Det var minusgrader ett par nätter och även om det är plusgrader igen så får de nog stanna kvar inne. Däremot kunde vi sitta ute och äta både lunch och middag tack vare att solen låg på så än är inte sommaren alldeles glömd. Har inte åstadkommit att blogga på en månad nu, men här kommer några bilder från trädgården på framsidan av huset. Först sommarmalvan som klarat frostknäppen, den har blivit fin fast jag sådde den sent. Rosenskäran som syns i krukor intill gräsmattan på bilder av rabatten, längre ner, har däremot inte blivit så fin...)Den biten där vi sådde gräs vid midsommar. Ingen bra tid att så gräs, jag vet, men vad gör man. Dessförrinnan var inte planteringen gjord och avgränsad, så det fick bli som det blev. Delvis är det väldigt fint gräs. Delvis behöver det sås igen. Kan bara bli finare nästa sommar. I fjol fotade jag och kluddade hur jag tänkte mig att det skulle bli, det syns om man klickar här. (Det inlägget har precis samma datum)Idag, ett år senare, ser det ut så här: Närbild på rabatten kommer här: Viden som kallas "Norrländsk buxbom" ska jag klippa till våren. Den har tagit sig väldigt bra, när den var nyplanterad ifjol trodde jag att den hade dött. Lungörten jag fick av Linda är en annan växt som blivit både stor och fin, funderar på att dela de jag fick ifjol höst och sprida ut kring hela rabatten. Lungörten är verkligen en tiopoängare, väldigt fin form och dekorativa färger.

Här är rabatten från motsatt håll mot den första bilden i bildserien. De rönnar jag satte i jorden just innan midsommar lever allihop. Några tappade bladen först men fick sedan nya. Hoppas att de snart bildar en fin häck. Pärlhagtornträdet skymtar i änden av rabatten.

5 kommentarer:

Gardenhouse sa...

Ja tänk att det redan drar ner mot frost, eller redan? det är nog helt i sin ordning!
Blir så avis på inglasad altan, det vill jag också ha igen. Tro hur jag ska få gubben att sätta det högst på en priolista?!
Ni har det ju så fint och mysigt, snyggt med stenarna i de olika grå nyanserna.
Ha det bäst, Sussi

Gardenhouse sa...

Jag lovar att tjata vidare på gubben, visade just er... Då sa han det blir såsmåningom, tro när det blir? I vilken tidsrymd det är?
Go vecka på dig =)
Sussi

Nettan sa...

Hejsan! Vad fint du har det i trädgården!
Den norrländska pilen, är det korgvide tro?
Jag har två korgvidebuskar i min trädgård och vet inte riktigt hur jag ska klippa dom bäst. Nu har jag just klippt ned dom radikalt eftersom dom blev stora, höga och väldigt svajiga. Har du råd? :)
/ Nettan

Nettan sa...

Norrländsk buxbom menade jag naturligtvis... :)

Maria sa...

Så fint du har det! Skönt med en inglasad altan så här års.