söndag, augusti 30, 2015

Fler blommor på änglatrumpeten

 Det är häftigt hur blommorna skiftar i färg. Precis när de är nyutslagna är de vita, som i förra inlägget. Men när det gått ett dygn börjar de skifta i rosa. Nu har det gått två dygn och fler blommor har slagit ut även om det inte syns på första bilden här ovan.
 Totalt har fem blommor slagit ut men det finns väldigt gott om knoppar, de flesta blommorna har tre-fyra outslagna intill sig. Det ska bli spännande att se om de får slå ut eller om de vissnar. Jag hoppas verkligen att så många som möjligt ska hinna blomma innan det blir kallare på nätterna! Nästa år kan jag förhoppningsvis ställa ut änglatrumpeten lite tidigare än i år då det blev väldigt sent innan det var frostfria nätter.

fredag, augusti 28, 2015

Änglatrumpeten gillar regnet

Sedan igår kväll har det regnat och i morse kom det såna mängder att det kändes som att titta ut genom ett båtfönster på trädgården. Men antagligen behövdes det efter två veckors värme och änglatrumpeten som vistades inomhus alldeles för länge denna kyliga vår bjuder på årets första utslagna blomma.

torsdag, augusti 27, 2015

Spindelnät och dagg

Det är dimmigt på nätterna nu.
Dagarna är varma men det är trots allt slutet på sommaren.Spindelnäten i rabatten var så läckra att jag var tvungen fota dem.
En spindel på ett kungsljusblad kom också med och en spindel skymtar till vänster om sitt nät på fotot längst ner.

söndag, augusti 16, 2015

En kolibri?

Vad var det för något som flaxade omkring bland mina blommor och drack nektar? Jag försökte fota men den flyttade sig så snabbt att jag inte hade en chans. Än var den här, än var den där. Huvudet liknande en fågels och kroppen var kort och syntes inte eftersom vingarna gjorde allt suddigt, som rotorbladen på en helikopter när den flyger.

Väldigt underlig insekt eller djur, jag har aldrig sett något liknande.  Först trodde jag det var någon stor nattfjäril eller mal. Hoppas få hjälp att artbestämma min vän. Bara igår var en mycket liten fågel på besök i samma rabatt men det var en lövsångare eller gransångare och den tycktes gilla kornen som fallit från bandgräsets agnar! Så bra!

lördag, augusti 15, 2015

The Namesake av Jhumpa Lahiri

En vän sa: "na-me-sa-ke", när hon fick se boken, "är det en japansk titel?" Vi har haft mycket roligt åt det! The Namesake följer en pojkes uppväxt i USA, hans föräldrar kommer från Indien (Kolkata/Calcutta) och eftersom han växer upp i en helt annan miljö än den hans föräldrar växte upp i blir det indiska inte lika hemma och det amerikanska inte lika främmande som för dem. Boken får en att fundera över vad våra namn säger om oss, om vårt namn påverkar vem vi är och hur vi är, vad vår familj betyder men också vad vår kultur och uppväxtmiljö betyder för vem vi blir. Och, hur vi till syvende och sist är en produkt av allt detta och alla val vi gör här i livet.

Jag har hört att Jhumpa Lahiri gett ut en ny bok (Sankmark/ The Lowland) och bekanta har rekommenderat den. Jag ser fram emot att läsa mer av henne, hon har ett bra språk och förmågan att berätta och beröra.


Fågelbovägen 32 av Sara Kadefors

Jag blev inte engagerad. Efteråt dröjde sig tankar kvar så på det viset var boken bra men medan jag läste den kände jag inget engagemang vare sig för huvudpersonen som är läkare och brinner för att visa sig duktig, hon jobbar t ex ideellt på en mottagning för de som befinner sig illegalt i Sverige men hon är där mest för att hon vill vara god. Det som var intressant var fokuset på de som uppehåller sig illegalt i Sverige och hur utsatta de är. En ung kvinna som farit illa som hemhjälp hos en annan familj får flytta in hos huvudpersonen men de hittar inte varann och kanske hade det varit för förutsägbart. Nu är det ett halvår och nästan trettio andra böcker sedan så jag kan bara konstatera att behållningen är att boken tar upp till diskussion hur många medelklassfamiljer i dagens Sverige som gärna utnyttjar en person som tvingas arbeta för nästintill inget i lön och som står utan skyddsnät.

tisdag, augusti 11, 2015

Fynd ovan och i jord

Häromdagen på promenad kände jag hur diket påkallade min uppmärksamhet. Jag tittar ner och vad ser jag, klöver, mer klöver och ... det var ju en fyrklöver!  Dessutom hittade jag en skärva porslin med mönster i jorden kvällen innan när jag grävde för växthuset.

onsdag, augusti 05, 2015

500

Inlägg nummer 500! Det måste ju firas! Så mycket bloggande och mer blir det. Firarbild i inlägg nummer femhundra får bli min fikastund i eftermiddags. Jobbade i trädgården och läste om vartannat. Plockade några smulgubbar som hade mognat och åt med grädde (mums) och kladdkaka (ännu mumsigare). Just när jag fikade var solen i moln men det har varit soligt idag också.
Tyvärr är det ingen riktig värme i luften så bara när solen skiner från klarblå himmel blir det riktigt varmt. Vilket också är bra, man får så mycket mer trädgårdsarbete uträttat när det inte är alltför varmt. Jag har sågat och klippt i ärtbuskar, syréner och hägg. Skulle kunna elda en majbrasa redan nu och mer behöver klippas och beskäras.
Inne har jag fixat till det i hallen för ett par veckor sedan. Köpte en snygg, vit skohylla som har precis de rätta måtten och skruvade ihop den, plockade fram blåvitrandiga dynor som låg i en dynlåda och kände sig övergivna och vips - vad snyggt det blev! (Förut stod där en ful, avsågad hyllbit i furu och det såg bara väldigt provisoriskt och osnyggt ut.)
Köket fräschade jag upp i vintras men har ingen nyare bild. Tavelväggen är inte fullständig på den här bilden. Vinterns projekt ska bli att dra bort den fula, gulbruna plastmattan och måla direkt på linoleummattan under. Hoppas att den inte är i alltför dåligt skick. Ett ljust grått golv tror jag blir fint, eller kanske krångla till det lite och måla rutor i grått och vitt? Nåja, det blir ett senare projekt. Min mormors gamla trampsymaskin som syns till vänster tänkte jag flytta ut i växthuset om det någon gång blir färdigt...

Eftersom detta inlägg är ett nu-ska-vi-fira-femhundra-blogginlägg inlägg så avslutar jag med en blomma. Första gången en pion blommar sedan vi flyttade hit! Men de har det alldeles för skuggigt där i hörnet, jag ska gräva upp dem allihop och flytta dem till rabatten framför växthuset när det står färdigt så där är ytterligare ett projekt. Fixa inne, fixa ute, men det är ju roligt att åstadkomma något :-)

tisdag, augusti 04, 2015

Utgrävningar

Det är visserligen jobbigt att gräva ut där växthuset ska ha sin grund men det är kul också. Jag har hittat en 50-öring från 1939! En massa rostiga grova och böjda spikar, grövre än vanlig spik, krukskärvor i lera och porslinsskärvor. Ännu bara en med tillstymmelsen till ett mönster men det känns som arkeologiska utgrävningar och att jag i slutänden ska kunna bygga ihop dessa skärvor. Men det ska jag ju inte. Där växthuset ska stå är det ett ytterst tunt lager med jord. Under är det sand och det var till och med en seriös person som menade att jag inte behöver en massa bärlager... vi får se hur det blir med det men en halvmeter djupt och isolering innan bärlager är i alla fall inte nödvändigt som där jag bodde förut.
Där lusthuset ska stå har det varit odlingsland någon gång i tiden och där är det inte bara ett tjockare lager matjord utan dessutom massor av kvickrot. Så lustigt hur kvickroten tar sig djupt ner i matjorden men i sandjorden finns den inte alls och ändå är det bara ett par meters mellanrum på platserna. Jag tänker mig en stencirkel där men kommer nog att behöva gräva mycket djupare och fylla på både bärlager och sand innan jag kan lägga en sådan. Tre meter i diameter ska det bli, vet bara inte när. Förhoppningsvis blir det en solig vrå att inta frukost på varma dagar nästa sommar.

Smultron ger tröst

Vackert röda smultron ger lite sommarkänsla trots regn, skyfall och låga temperaturer. (Jag skulle lagt ut bilden på smultronen för mer än en vecka sedan om inte mobilen krånglat.) De senaste dagarna har det inte regnat och vi har ätit av smultronen. Inte alla har hunnit mogna ännu, allt är så sent i år. Gissa vem som var och kröp i rabatten, en av igelkottsungarna! Jag såg att bladen vajade och så slet den i smultronplantorna men jag tror inte att den åt något smultron.

Stjärnflockan är jag så glad i, den har blommat hela juli. Den är ganska stor, perennerna tar sig bra fast det är ganska mager jord, eller kanske just därför. Sanden under gör ju att det är väldränerat och det verkar göra att det växer bra.