måndag, februari 12, 2007

nu vill jag sjunga dig milda sånger

...heter en roman som är skriven av en svenska bosatt på Nya Zeeland. Jag har läst ut den nu. Jag var tvungen sätta mig ned i soffan när jag kom hem från jobbet och sträckläsa den. Den har hållit mig känslomässigt på sträckbänken, jag har gråtit vemodiga tårar. Det låter kanske ledsamt men det är såna där renande tårar man får av att läsa boken. På Adlibris finns ett utdrag ur boken, jag blev fast när jag läste det.

Språket är poetiskt men först när jag läst ut boken förstod jag hur mycket poesi där verkligen fanns. Linda Olsson, som författaren heter, måste ha läst massor av poesi och lagt ner åtskilliga timmar bara för att få tillstånd att använda strofer ur kända svenska diktares verk. Varje kapitel inleds med några strofer, det är mest där den lånade poesin kommer in. Men tänk vilken pr för svenska poeter! Titeln är faktiskt hämtad från en mindre känd dikt av Karin Boye! Den heter "Min stackars unge". Jag återfinner dikten på sidan 262 i Karin Boyes samlade dikter. När jag beställde böckerna sålde Adlibris dem i ett paket, båda två samtidigt, och det är först nu jag förstår varför de hänger ihop.


Jag rekommenderar den här boken, men det är svårt att förklara hur och varför jag tyckte om att läsa den utan att förstöra för andra som ännu inte läst den. Så jag säger bara att jag tycker om att ha läst den, det är inte alla böcker som lämnar kvar en känsla på det sättet. Den handlar om vänskap, kärlek, sorg och livet och om att känna sig hemma, om att vi behöver andra människor, lite som Anna Gavaldas "Tillsammans är man mindre ensam".

5 kommentarer:

Linda V sa...

Tack för boktipset, det låter som den fått dig att tänka...

Jag förstår inte ditt problem med blogger/google. Du har väl fått ett nytt konto, ett google-account, där användarnamnet är en e-postadress. Funkar inte det?

karin sa...

Jag hade inte svarat på mejlet och verifierat, nu hoppas jag det funkar.
Hoppas du har det trevligt på din utflykt med jobbet!

Hannele sa...

Alltid roligt med boktips.

Linda V sa...

Och jag hjärta dig :-)
Vi kom precis hem efter en kväll på stan. Har ätit gooood middag och refererat året och planerat inför kommande. Vi har bestämt att boka in varsin helg som vi bestämmer vad vi ska göra tillsammans. Typ drar iväg på hotell eller nåt. Kul!!!

karin sa...

Hannele: Den finns i billig pocket nu så passa på och läs den!

Linda: Vad romantiskt, bestämma varsin helg... låter som en bra idé, E däremot hade inge koll på vad det var för dag igår, föreslog blodpudding till middag :-(