måndag, juni 25, 2007

Skolavslutningshelg i Rovågern

Vi åkte till mina föräldrar och var i deras stuga första helgen i juni. Då for morfar och dotterson ut och fiskade och fick en stor gädda som blev en jättegod lunch dagen efter. När jag var liten trodde jag inte man kunde äta gädda, men nu vet jag bättre, det är minst lika gott som sik, strömming och lax - bara man har rätt recept.
Till 5-6 pers behöver man 600 g gäddfilé, 100 g smör, 10 -12 schalottenlökar, saften från en citron, 1 1/2 tsk salt, 1 krm vitpeppar, 2 kryddmått timjan, 2 gagerblad, 3 dl torrt vitt vin, 3 dl vispgrädde, 3 msk ljus fransk senap.
Sätt ugnen på 200 grader, smält hälften av smöret i en stor ugnssäker serveringsform. Ta ut formen. Lägg i hälften av den hackade löken. Torka filéerna och lägg i dem. Pressa över citron, salta och peppra, strö över timjan och lägg i lagerbladen. Täck med folie, 25 -30 minuter i ugnen. Fräs resten av löken genomskinlig i smöret som är kvar. Tillsätt vinet, koka utan lock tills bara en bottenskyla återstår. Tillsätt grädd och senap, koka såsen simmig. Kolla att fisken är färdig. Häll såsen över, servera med kokt pressad potatis och muskotkryddad bladspenat.
Mums!

2 kommentarer:

Lindas trädgårdsblogg sa...

Du det där lät gott till vilken fisk som helst tror jag!

karin-odlar-sin-trädgård sa...

Linda: Ja, det stod faktiskt att man kan använda nästan vilken fisk som helst, ska prova det med rektangulär fryst fisk i vinter...