torsdag, september 14, 2006

Ett äpple!


Ett äpple i mitt äppelträd. Barnäpple heter det. Vi får slåss om det. Eftersom det är första året och all kraft rimligen går till att etablera rötter och lägga på sig lite i omfång, trädstammen är bara ett par centimeter i diameter, så är det väl bra att vi alla fall får se hur äpplena kommer att se ut! Törs inte plocka det, ska vänta in i det längsta. Lyckas säkert vänta tills det ramlar av eller något annat händer men jag näns bara inte plocka det. Det blir lite rödare för varje dag som går - och det är så fint att titta på. Jag har kommit på att jag bara är allergisk mot köpesäpplen och såna där moderna sorter som man importerar. Gamla hederliga sorter som växte i trädgårdar för hundra år sedan och mer tål jag. I alla fall ett i taget, har inte provat mer. Köpta äpplen kan jag inte ens ta en tugga av utan att svälla igen i svalget. Fram för icke genmanipulerat och obesprutat! Längtar redan till nästa höst när vi förhoppningsvis har två äpplen i vår trädgård!

5 kommentarer:

Linda sa...

Hoppas det är lika gott som det jag åt ur vårt träd. Det blev bara ett för mig med, för när jag skulle plocka de andra hade de blivit övermogna :-(

karin sa...

Nä,vad snopet! Var det det där trädet som hade så kanongoda äpplen så var det ju riktigt synd. Jag tror inte att ett äpple som mognar här uppe kan vara lika gott som sorter som går söderöver, men vi får ju se...

Hannele sa...

Lycka är egna äpplen och göra äppelkaka och ha i havregrynsgröten och... Mest och bäst får vi äpplen från ett skräpträd, som överlevde sprängningarna och som jag ömt har vårdat och beskurit under alla år; ca 40 kg vinteräplen der det trädet varje höst. :)

karin sa...

Hannele: 40 kg! Oj,oj,oj, vilken skatt! Äppelmos är ju så gott och äppelpaj osv. Vinteräpplen betyder väl att man på något sätt kan lagra dem, eller?

Hannele sa...

Vi har våra vinteräpplen i en vanlig konsumkasse av pappper, i garaget +5° +10°C. Då och då kollar jag och tar bort eventuella dåliga äpplen. Jag har hört att man ska ha hanskar på sej, när man plockar äpplen. Man ska vara försiktig, inte slänga.