tisdag, april 21, 2009

Vad ska jag göra med min balsampoppel?

Framför entrén står en balsampoppel, tidigare fanns två i trädgården men en dog en vår när tjälen satt i marken och solen stekte alltför het alltför tidigt. Därför är jag väldigt rädd om den som är kvar, men den börjar växa sig väldigt stor. Risken är att den skuggar mer än vi kommer att vilja att den ska skugga. Kan man beskära den nu? Eller är det försent, har den börjat vakna av vårsolen och skulle den dö om jag satte sågen i den? (Det står en rönn intill om bilden nedan är svårtydd. Det är inte jag som har planterat dem så men jag har inget emot det när det nu är så.)Jag förstår att jag borde ha gjort beskärningen för länge sedan, när trädet var mindre. Och jag förstår att det kommer att se ganska tvärkapat ut i toppen på den om jag tar så mycket som jag vill, men det gör inget. Kan jag såga av toppen nu eller måste jag vänta tills det blir höst? Snälla trädgårdsvänner där ute på nätet, ge mig ett kunnigt råd!

söndag, april 19, 2009

På äventyr med Ylva

Igår följde jag med Ylva ut för att prova Kite-skidåkning. Vi körde ut på isvägen som går till Hindersön (den största ön i Luleå skärgård). Isvägarna var fortfarande i bra skick och det var inte så varmt och det blåste bra. Alltför bra för mig som aldrig gjort det där förr. Jag förstod först inte varför man ska prova styra draken utan skidor på fötterna. När jag stod där med selen på mig och draken fastkopplad förstod jag bättre. Då var det rätt spännande, jag lyckades kontrollera den rätt bra en stund ända tills den snurrade runt och kraschlandade. Jag skulle försöka dra upp den och tvinna tillbaka skärmen men det resulterade bara i att jag denna gång släpades med ändå längre innan jag fick stopp på den. Tur man har hjälm! Jag kom mig aldrig så långt som till skidorna. Det gjorde däremot Ylva som är erfaren. Hon försökte sig på hastighetsrekord. Till hennes besvikelse kom hon "bara" upp i drygt 68 km/h. Det är Hindersön som skymtar där i horisonten bortom bilen.

fredag, april 17, 2009

Vårtendenser

På odla.nu har de någon sorts tävling där man ska skicka in bilder på vårtecken, här har jag ett: det töar! Tror dock inte att de tänker sig såna vårtecken som en liten bit framtinad stenläggning med snöhögar på sidorna. Hos Linda blommar den otroligt vackra Magnolian, jag måste komma och hälsa på er till påsk nästa år så jag får se den på riktigt! Det är väl ett sådant vårtecken som odla talar om. Men, men, här är mina vårtecken. Stol i sol och framtinad gång (jag tycker det är så kul att sopa undan och stampa is varje dag.) Dessutom ska jag planera för att ta bort räcket från farstubron och göra mig av med den flagnande färgen. Vårens ankomst innebär att att-göra-listan blir längre, är det inte så?

Lucky me!

Jag har vunnit en skiva! Tävlade på Indiskas hemsida och hade turen att vinna, jag gillar indisk musik!

söndag, april 12, 2009

Kiffe, kiffe, demain

Kiffe, kiffe, imorgon är den svenska titeln. Boken finns t o m på bokrea hos Adlibris och även i pocket. Faïza Guène är en väldigt ung författare, född 1985 och det här var hennes debutbok. Den kom för flera år sedan och har funnits på svenska ett tag. Nu har jag läst den och fast huvudpersonen är en femtonårig tjej i en fattig Parisförort så har jag svårt att lägga boken ifrån mig. Huvudpersonen, Doria, funderar på om hennes pappa skulle ha övergett henne och hennes mamma om hon hade varit en pojke, hon funderar på hur hans nya liv är i hembyn i Marocko, hon funderar på mycket som sker i förorten och människors inställningar till varandra. Hon funderar på om hon är något värd och om något spelar någon roll här i livet. Kif-kif är ett uttryck lånat till franskan från arabiskan och betyder ungefär "spelar ingen roll". Men boken är inte dyster läsning, den är underhållande och medmänsklig, jag tycker att fler ska läsa den.

torsdag, april 09, 2009

Glad Påsk!

Så här fina påskkärringar har jag hos mig! De hälsar så mycket till er alla!

onsdag, april 08, 2009

Jag har ju läst J M G Le Clézio

Den här boken läste jag ut för ett bra tag sedan, men jag har helt glömt att skriva om den. Jag läste en långnovell, inte hela boken som är en novellsamling. Novellen jag läste heter Printemps, Vår (alltså årstiden). Den handlar om en ung tjej som är berättarrösten och hon lever i södra Frankrike och är i konflikt med sin identitet, vem är hon, sådana där existensiella frågor. Jag tycker om flytet i berättandet och språket men den var samtidigt deprimerande. När jag läst ut den novellen, hade jag förlängt lånet av boken så många gånger att jag var tvungen lämna tillbaka boken till biblioteket. Så går det när man inte köper böcker. Jag som försöker sluta köpa så många böcker...

söndag, april 05, 2009

Skridskotur på älven i vårsolen

Det var blå himmel och stålande solsken och folk överallt ute på isen runt Luleå idag. Till min stora glädje var sprickorna mycket färre än sist jag var ute och jag och min son hade en härlig dag och turen att kunna köpa korv med bröd av Lions ute på Gråsjälören. Det här var sista helgen för denna vinter som de står där ute på ön och säljer fika och när vi kom hade vi turen att få köpa den sista varmkorven med bröd. Det var roligt att försäljningen gick så bra för dem så här sista dagen.

På isen idag var det skotrar (tyvärr), ute vid ön ett antal bilar (tyvärr, jag förstår visserligen att Lions behöver för att frakta ut sitt), en gammal träsläde, fyra cyklister (tror de hade dubbdäck), åtskilliga sparkar, ett antal hundar, barn med hockeyklubba och puck, bobbar, pulkor, skridskoåkare, längdskidåkare, massvis av promenerande, barnvagnar, en joggare (han måste haft dubbskor för han sprang på själva isbanan och inte bredvid). Jag glömde kameran men den här gamla bilden från kommunens hemsida illusterar någorlunda, det var bara mycket finare. Ön som syns på bilden är Gråsjälören och bakom den syns Sandön.

Tur i lottdragning

Ibland har man tur, i torsdags var en sådan dag. Dagen var inte på topp på morgonen, först var den en sur medtrafikant som blockerade för alla och sedan en hel del letande efter parkeringsplats på hyfsat gångavstånd till jobbet men på kvällen var det dags för efterlängtat arrangemang av bokförlaget Natur och Kultur. Buffé, intressanta föreläsningar och sista föreläsningen av en mycket underhållande Jonas Hassen Khemiri och därefter lottades några bokpaket ut. Jag blev lycklig vinnare till ett av dem! Tänk att man kan bli så glad av böcker! Men jag älskar ju böcker. Nu ska jag läsa dem.

Det understa är Italienska trädgårdar av Ann Larås, det ska bli så kul att läsa om italienska trädgårdar och förhoppningsvis inspireras, nästa är Mellan Husen av Lars Lerin, en Lerin bok som jag inte har, jag är en stor Lars Lerin fan. Därefter Mat, Vin och Vanilj från Sydafrika av Elisabeth Johansson, inte för att jag är så bra på recept men det lät spännande. Nästa bok är Älskade Krig av Johanne Hildebrand, jag har aldrig läst något av henne, visste inte ens att hon var krigskorrspondent men ska försöka våga läsa den. Nästa är Långsamhetens Lov av Owe Wikström och den har jag länge velat läsa. Efter den Skuld av Karin Alvtegen, verkar lite läskig men jag har läst en annan bok av Alvtegen och hon skriver bra och sist och minst Choklad av Elisabeth Johansson, passar ju en chokladälskare som mig.