tisdag, april 21, 2009

Vad ska jag göra med min balsampoppel?

Framför entrén står en balsampoppel, tidigare fanns två i trädgården men en dog en vår när tjälen satt i marken och solen stekte alltför het alltför tidigt. Därför är jag väldigt rädd om den som är kvar, men den börjar växa sig väldigt stor. Risken är att den skuggar mer än vi kommer att vilja att den ska skugga. Kan man beskära den nu? Eller är det försent, har den börjat vakna av vårsolen och skulle den dö om jag satte sågen i den? (Det står en rönn intill om bilden nedan är svårtydd. Det är inte jag som har planterat dem så men jag har inget emot det när det nu är så.)Jag förstår att jag borde ha gjort beskärningen för länge sedan, när trädet var mindre. Och jag förstår att det kommer att se ganska tvärkapat ut i toppen på den om jag tar så mycket som jag vill, men det gör inget. Kan jag såga av toppen nu eller måste jag vänta tills det blir höst? Snälla trädgårdsvänner där ute på nätet, ge mig ett kunnigt råd!

7 kommentarer:

Hanneles topiary sa...

Hos er sover nog trädet fortfarande, annars kan man beskära alla träd efter midsommar, även de som blöder. snyggt att stamma upp. Har du sett min blogg om formklippning.

karin-odlar-sin-trädgård sa...

Hannele: Ja, jag har suttit och dreglat över din blogg om formklippning t o m ;-) så mycket fina bilder! Låter som att jag ska vänta tills efter midsommar med att göra något åt toppen. Tack!

Linda V sa...

Eller ringbarka trädet och börja fundera vilket träd som hellre skulle pryda dess plats :-)

karin-odlar-sin-trädgård sa...

Linda: Nej, vad hemskt, då skulle jag måsta vänta tio år innnan jag får något som ger insynsskydd.
Trädet får gärna stå kvar, dessutom doftar det underbart i regn!

Sussi sa...

Har nu trillat in och tittat runt hos dig! Vad mycket roligt som händer hos dig! Kite-skidåkning = vad tuff du är! Det ser ut att gå väldigt fort...
Våren är på intåg med påskkärringar och allt.
Lycka till nu med beskärningen efter midsommar.
Tingeling Sussi

karin-odlar-sin-trädgård sa...

Hej Sussi!
Så tuff var jag inte, och rätt blå var jag dagen efter...
Kul att du tittade in!

Hanneles paradis sa...

som sagt, du kan beskära, när trädet har löv, då savar den inte. Jag skulle kunna visa, vilka grenar, om jag var på plats...

Gå runt, titta, gå runt en gång till..