måndag, september 28, 2009

Pallkragarna tillfixade 20 september

Det här gjorde jag innan jag for, och den som inte vet kan säkert gissa var jag varit. Maria hade ju satt täckbark runt sina pallkragar någon gång i våras och jag tänkte också att jag så småningom skulle göra det också. Det är ju så svårt att komma åt gräset som växer i gångarna mellan pallkragarna och det är så irriterande att det gräset/ogräset tar sig in i pallkragarna på kanten mellan träet och bottenduken. Men istället för att köpa täckbark tog jag bärlagergrus som jag har i överflöd och började köra lass efter lass och fylla runt pallkragarna. Dessutom byggde jag ihop ett par till som stått oanvända och nu återstår bara att forsla jordgubbsplantor och hallonbuskar från nere på ängen hit upp. Det där var förra helgen, vad jag gjorde sedan ska jag skriva om en annan dag, kanske i morgon.

söndag, september 13, 2009

Ännu blommar det...

En diffus rabattbild blev det visst. Hade tänkt skapa en helhetsbild av fjolårsrabatten, den som såg ut så här när den var nyplanterad, och så här i slutet av förra sommaren. Nu är den alltså så här hösttonad och en mängd frökapslar av vallmo sticker upp. Men, något blommar där också. I bakre delen av rabatten har stockrosen en knopp. Stockrosen är på väg att blomma! Den som var en av perennerna jag köpte på odla.nu i fjol vår (vilket lärde mig att jag bor alldeles för långt norrut för att beställa perenner därifrån när de går att planetera ut i rabatten.) Givetvis blommade den inte i fjol men nu kanske den hinner? I framkanten växer en kaprifol som kommit hit från Värmland. Men där blommar även en annan sorts vallmo och några självsådda penséer. Jag tömde fjolårets krukjord där i rabatten och har haft massvis med penséer.Den står där mest för att jag inte vet var jag törs plantera den, vill gärna att den ska överleva några fler vintrar och börja blomma. En del stänglar dog i vintras och jag vet inte om jag ska våga linda den uppför en klätterställning, kanske är det bättre att den kan ligga ner i rabatten för att klara vintern under snön? I en annan rabatt blommar Stormhatten. Den lyfte jag dit i fjol, tror jag hittade den i skogen där någon tömt kompost. Bra att den blommar nu, särskilt när det är fint väder som i dag! Den här rabatten var den jag grävde om ifjol, i juli (syns här), nu börjar den ta sig något men förtjänar nog ingen helhetsbild förrän nästa sommar.Den blåa färgen är ljuvlig när solen skiner genom stormhattarna! Till sist en höstbild av träden och buskarna innan löven ramlar av. Barren har fallit i stora mängder från sembratallen, hoppas den mår bra i alla fall. Trädet längst fram till höger är Schuberthäggen, den är röd helt normalt, inte bara för att det är höst. Den är så vacker mot de andra grön- och gulfärgade löven. (Den blodhägg som jag ifjol köpte hos Bryggmans i Öjebyn är dock inte så fin som jag hade hoppats den skulle vara. Den står där bakom och syns inte på bilden. Jag har vattnat rötterna extra noga eftersom den är ny men ändå är den först med att tappa löven. Jag hoppas verkligen den klarar att etablera sig, jag vill inte ha ytterligare ett träd av dålig kvalitet som den näverhägg som stod där och dog efter fyra år och som visade sig nästan inte ha utvecklat några rötter när jag grävde upp det döda trädet. Men, men vad kan man göra. Jag kan ju inte gräva upp trädet och kontrollera rötterna, bara hoppas att det tar sig till sist. Hoppas att det överlever vintern. Ska försöka att inte oroa mig, det kanske bara gör höst tidigare än de andra häggarna?)

söndag, september 06, 2009

Höststängning

Nu plockar jag in utemöblerna, det blir inget mer av att sitta ute i år. Känns faktiskt helt okej att sommaren är över, den har varit bra. Gick runt och fotade hur det ser ut nu och ska komma ihåg att anteckna också inför nästa vår så att jag vet med en gång vad som ska göras. Vad ska jag plantera i krukorna på stenläggningen t ex, den här luktärten och den andra som jag inte minns vad den hette var ju inte så jättebra, luktärten blev aldrig så stor och den andra klätterväxten har inte ens hunnit blomma. Det blir också något att fundera på, men inte förrän det blir vårvinter och därför har jag nu bilderna som ett kom ihåg.Projektet med att sätta upp någon sorts skärmvägg mellan pilbuskarna och en grind mot garaget för att slippa se bilar ska jag ta tag i till våren. Tror inte jag börjar snickra något förrän då. Däremot kunde jag inte låta bli att skissa lite visioner på den högra bilden nedan, så ska det se ut nästa sommar: