söndag, januari 10, 2010

Komposten

Komposten är ju viktig så jag tänkte att den skulle få vara med på bild. Vi komposterar alla matrester så är det är inte roligt om den fryser under alltför lång del av vintern. Den här vintern kom det tack och lov massor av snö innan kylan satte in så jag har skottat upp och isolerat runt den. Inne i snön är det ju aldrig kallare än 0 grader. Den kompost vi använder just nu syns till höger och till vänster en gammal Gröna Johanna innehållandes sånt som kanske kan spridas i trädgården till sommaren och den öppna komposten (galler) för gräs och sånt skymtar i mitten. Bilden är tagen mitt på dan under mellandagarna, men snart kommer ljuset tillbaka... jag längtar!
Jag undrar hur många kommuner i landet som har kompost och hur många som fortfarande blandar matavfall med hushållsavfall? Här i kommunen komposterar alla, kommunen komposterar åt dem som hellre vill ha avhämtning än egen kompost och jag tycker numera att det är jätteäckligt om jag är någonstans där jag inte förväntas sortera soporna. Tänk vad man vänjer sig. För tolv år sedan tyckte jag det var krångligt men nu är det så enkelt och självklart! Hur gör ni?

3 kommentarer:

Sussi sa...

Håller med dig, självklart ska man sopsortera och kompostera. Det gör jag med och i princip behöver man ingen soptunna då. Tyvärr frös vår kompost då vi var i fjällen under jul och nyår... men det var väntat med tanke på det kyliga vädret.
Jo då vår ö var först i kommunen med att få välja och detta skedde först nu till den första jan, men bättre sent än aldrig.
Må så gott Sussi

Hanneles paradis på Hisingen sa...

Vi har haft kallkompost snart 20 år (!!), slänger bara gräs, löv, frukt- och grönsaksrester, lite te och kaffe, äggskal. Vi har nästan inga andra rester, äter upp allt :)

Hannele sa...

P.S.
I Göteborg kan man få kommunen hämta även matavfall, då får man lite billigare avgift. Billigast avgift med egen kompost. Jag vill själv behålla den fina jorden vi får från vår kallkompost.