måndag, juni 14, 2010

Klematis på marken

Vi har en klematis som är väldigt fin så här års, blommar vackert men blir sedan larvmat. Nästan alla blad blir uppätna av några små larver som jag inte vet hur eller om jag ska bekämpa. Klematisen fick en fyrkantig klätterställning och det var inget smart påhitt för den står så ostadigt. Antingen ska jag flytta på den eller så får den stå kvar, hur som helst måste jag se till att den får en stadigare uppriggning. Det som är bra är att jag kan lägga ner den en och en halv meter höga ställningen över vintern så att klematisen ligger nedbäddad i snön och skyddas när det blir riktigt kallt, men är det egentligen nödvändigt? Kanske klarar den kylan ändå? Bra idéer och råd om alpklematis mottas tacksamt!

4 kommentarer:

Mia sa...

Jag har fått en känsla av att just alpklematisen är en av de enklaste att få att överleva. Jag har två stycken nu, den ena bodde tidigare i kruka i flera år på balkongen jag hade men blommade underbart fint varje år. Den borde absolut klara sig även utan täckning.

Klematisbladstekeln är det förmodligen som hittat till dig. Den hittade min alpklematis också förra året. Upptäckte det då den bara på ett par dagar "försvann" (bladen då). Hittade lite läsning om stekeln här: http://www.odla.nu/artiklar/klematisbladstekel.shtml

Gardenhouse sa...

Tur du redan fått tips, för jag har aldrig ägt någon.
Kikade in för att se vad som händer hos dig, och önska en trevlig vecka.
Kram Sussi

karin-odlar-sin-trädgård sa...

Mia: Tusen tack för tipset!

Sussi: Det är alltid trevligt när du hälsar på, tack för hälsningen!

♥ Hannele på Hisingen sa...

Fin marktäckare.