måndag, april 25, 2011

Snömögel och fjolårslöv krattas bort


Det är stor skillnad på bara en vecka. Jämför bara bilden ovan med den nedan! Nu i påskhelgen har jag faktiskt krattat bitar av gräsmattan. Det tar tid. Många löv, mycket barr och en del gräs som sorken byggt gångar i ska krattas bort.
Penséerna har blivit utplanterade och ett par pelargoner har jag glömt kvar över natten p
å inglasningen, vid två tillfällen, och de har överlevt. Det har varit så varmt och skönt att nu måste det vara vår.
Där jag för en vecka sedan trampade upp spår i snön för att visualisera hur stor yta ett växthus skulle behöva finns ingen snö kvar. Snart kanske jag börjar gräva?

fredag, april 22, 2011

Blomkruka?

Tog en sväng till Myrorna för att leta krukor och annat bra till trädgården. Krukor hittade jag inga, men så såg jag den här gjutjärnsgrytan och tänkte att den skulle vara fin med en blomma i. Visst skulle den det? Den har tre fötter undertill så den har nog hängt med ett tag. Invändigt var den rostig men jag oljade in den.Jag har hunnit köpa hem jord och gödsel och även toppdress till gräsmattan. I veckan har så gott som all snö försvunnit så nu ska det snart krattas och grävas. Det kunde gärna få regna ordentligt för snömöglet ligger tjockt på gräsmattan och det är inget kul att kratta då. Jag har tagit itu med att gräva i diket som lutar helt fel ena sidan tomten, det bildas en rejäl vattensamling som inte rinner bort. Visar ingen bild, det är bara lerigt och tungt.

lördag, april 16, 2011

Det blommar!

Titta vad som smälte fram ur snödrivan, en blommande pensé! Borde kanske köpa mig en kamera istället för ett växthus, den har inte så bra precision min gamla kamera. Macrot är inte heller så bra. Skärpan hamnade bakom blomman och batteriet var nästan urladdat så det blev bara en bild. Men visst är det fantastiskt att det växer under snön. Gräset är grönt också. Visserligen täckt av snömögel men i alla fall. Har jag sagt att det töar. Tjatar på om hur det töar men det töar så att man ser flera kvadratmeter töa fram varje dag. Fantastiskt att det går så fort. Nu är det ju ljust till efter åtta på kvällarna så dagarna är mycket längre. Jag hann så mycket idag, bl a ge mig ut och handla blommor. Blomsterlandet hade 4 pelargoner för 100kr och 20 penséer för det samma. Dessutom hade de extrapris på en grensax så det blev mycket mer än jag hade tänkt när jag klev in i butiken. Väl hemma drack jag kaffe på den inglasade uteplatsen och plöjde metodiskt blomsterlandets katalog. Jag markerade alla träd och buskar som är härdiga till minst zon 6 och hittade flera rossorter som jag velat ha som faktiskt visade sig fungera här uppe! Nu vill jag börja plantera utomhus men tillsvidare blev det att hitta krukor åt tomatplantorna och pelargonerna som jag köpte. Penséerna vågar jag inte plantera ut än, de får stå inne de också tillsammans med allt annat. Tur att det finns utdragsskiva till köksbordet och att arbetsskivan i tvättstugan är rymlig.

fredag, april 15, 2011

Skisser på ett växthus

Det töar enormt fort, i kväll tog jag mig ut i trädgården och mätte upp hur stor yta ett växthus av typen Euro-Serre 4 skulle ta. Sedan fotade jag och därefter skissade jag på bilderna. Har inga proffsiga ritprogram men nåt liknar det ju. Nu kan jag faktiskt föreställa mig ett växthus där. Tror kanske att det blir väl brett och att ett Euro-Serre 3 skulle passa bättre. Ett Euro-Serre 3 à 9,0 kvm kostar lika mycket som ett Euro-Serre 4 à 9,6 kvm... Undrar varför det är så, att det bredare är billigare? Hursomhelst, ett långsmalt skulle nog passa tomten bättre än ett kvadratiskt. Trist nog gäller deras jubileumserbjudanden bara till den 9 maj. Och tills dess lär jag inte ha hunnit fixa marken även om kälen inte gått så djupt i år. Men kanske... Pallkragarna var helt begravda i snö för en vecka sedan och nu sticker de upp. Haren verkar har käkat hallonkvistar. Trist, jag som hoppades på att äntligen få mycket hallon. Fler pallkragar ska det bli bara marken tinar fram och jag lovar inget men skulle gärna odla sockerärtor i sommar. Vi får se.

torsdag, april 14, 2011

Årets första svanar

Ett svanpar satt i en öppen ränna på fjärden. Isen töar som bara den, isvägarna ut i skärgården stänger snart för bilisterna. Isbanan i centrum går fortfarande att promenera efter om man promenerar längs med den, men skridskoisen är det inte mycket bevänt med. Tjälen är så obefintlig i år att det töar från dag till dag så att det syns. Snön i trädgården sjunker ihop allt mer. Och så har ju svanarna kommit. Och fjärilar. Och flugor. De sistnämda är jag väl inte särskilt entusiastisk över men då får ju fåglarna lite kosttillskott och jag är så glad över fåglarna. Det kvittrar överallt. Bofinken lär ha anlänt men jag har inte sett nån än, jag tror jag hörde en dock. Vårvintern är på väg att övergå i sommar.

torsdag, april 07, 2011

Trädgårdsinspiration på nätet

Hemma ligger snön djup så jag bläddrar i gamla trädgårdstidningar och på nätet. I "Elle trädgård" från 2001 fanns en helsida med trädgårdssajter på nätet. Nu tio år senare finns endast 3 av 12 kvar. En är en sån där pilåterförsäljare: Lillöpil. De säljer sån pil som ska rota sig bara man sätter den i backen. Undrar om det går att bygga pilkojor här uppe, tror inte det. Knäckepil, som det är i mina buskar rotar sig hyfsat om man stoppar grenar i jord, nackdelen är att inga grenar är raka...

En annan sajt som fanns kvar var Norfolk lavender. Lavender från England är nog inget för odlingszon 6 heller men hemsidan är ju väldigt fin.


Men den tredje kan ju vara bra att känna till om och utifall att jag skulle skaffa växthus. Då ska jag också bli flitig på att så och gro. Då kan jag gå in på Örtagårdens Plantskola och beställa nya spännande fröer. Men så krokiga som mina fjolårssådder blev, den där Rosenskäran och Malvan som syns här, så ska jag nog öva mig på att så först. Malvan finns även på bild från i höstas, den blev rätt fin till sist, men jag måste nog så tidigare på våren.


Jag hamnade på andra sajter, trädgårdsmöbler som KWA med det för mig så välbekanta namnet Holmsund är faktiskt väldigt fin. Om mamma och pappa ser det här så undrar jag om inte farmor och farfars gamla utemöbel är en sån? Finns hos Hemvaruhuset.se.


Sist av allt hamnade jag på Antroposofernas handelsträdgård; Nibble trädgård i Järna. Där finns det mycket inspiration. Därifrån lär antroposofernas läckra vattentrappa gå att köpa, en sån skulle jag gärna vilja ha, men jag hittar den inte på hemsidan. Det är bara att vänta på att snön ska smälta...