måndag, december 08, 2014

Ghana Must Go av Taiye Selasi

Kors i taket, jag har lyckats läsa böcker denna höst! Hade väl farten uppe efter sommaren och så fort jag hade läst ut en bok så fanns det en annan på lut som jag var nyfiken på. Efter att ha vistats i Västafrika i huvudet, eller kanske gör man en själslig resa när man läser, hur som helst efter Chimamanda Ngozi Adiches tre fantastiska romaner så ville jag helst resa till Nigeria. Funderade på allvar att åka med Läs och Res till Ghana över jul (grannland till Nigeri) men eftersom ebola härjar i Nigeria och angränsande länder så känns det tryggt att bara resa via läsning.
Det har pratats mycket om Taiye Selasis debutroman Ghana Must Go, den heter Komma och Gå på svenska. Den engelska titeln anspelar på när Ghanier drevs ut ur Nigeria och i romanen får vi följa olika familjemedlemmar av familjen Sai. Pappan är från Ghana, mamman från Nigeria och barnen uppvuxna i USA men olyckliga omständigheter driver dem från varandra. I början av boken går pappan ut i  sin trädgård i Ghana, segnar ner och dör. Därefter berättas det om och om igen hur han gick ut i det daggvåta gräset, utan sina tofflor, och just det förvånar äldste sonen, segnade ner och dog. Men i detta cirkulära berättande kommer tiden innan han återvände till Ghana tillbaka, barnen minns och hans hustru som blev kvar i USA minns och så går det runt och runt igen fram till det faktum att de alla återförenas för pappans begravning och ett och annat från det förflutna kommer till ytan.

Jag kände inget engagemang för personerna i boken förrän jag hade kommit 150 sidor in, det är ovanligt, men därefter brydde jag mig om dem fem syskonen och deras mamma. Selasi är förtjust i att brodera med språket och ibland blir det lite för mycket stilistiskt men som helhet var boken läsvärd och i synnerhet för att få leva sig in i ett helt annat kulturellt arv.