söndag, september 10, 2006

Tunnbrödet

Det finns tunnbröd och det finns tunnbröd. Och när man får det rätta så är det en känsla som närmast är att likna vid den eufori som de två provsmakarna av pölsa, i Torgny Lindgrens bok Pölsan, upplever när de far omkring i bygden och provsmakar pölsan man kokar i gårdarna. Mina föräldrar åkte förbi Kåge (utanför Skellefteå) på vägen hit och de köpte tunnbröd med sig att förgylla min vardag med. Det heter visserligen Ljusugnsbröd på förpackningen, liksom det mesta tunnbröd man hittar även här uppe, men det smakar riktigt tunnbröd. Visserligen måste jag hävda att det allra bästa tunnbrödet bakas i Ångermanland. Men även i Västerbotten kan man hitta mycket utomordentligt tunnbröd. Berghemsbagarns tunnbröd som bakas i Umeå är en klar favorit. Tänk ändå att man kan hitta turkiska specialkryddor, kängurukött och amerikanskt mashmallowsslime i burk på affären men inte tunnbröd från de närliggande landskapen! Norbotten har inte lika gott tunnbröd, i alla fall har inte jag lyckats hitta ett enda ljusugnsbröd eller annat tunnbrödsliknade i någon affär i Luleå som jag gillar, konsistensen och kryddningen är helt fel. Gene kan man förstås köpa i brist på annat, men det smakar inget. Vad jag ska ta mig till när påsen från Kåge Tunnbrödsbageri tar slut vet jag inte. Den dagen den sorgen. Men fram till dess ska jag njuta. Minst en skiva om dagen. :-)
ps. Har ni inte läst Pölsan av Torgny Lindgren ska ni göra det! ds.

7 kommentarer:

Lindas trädgårdsblogg sa...

Jag säger alltid ljusugnsbröd och K fattade inte vad jag menade i början ("va sa du?"), han hävdar till och med att jag har FEL när jag kallar brödet för ljusugnsbröd. Riktigt skönt att höra att det finns bagerier som också kallar det för ljusugnsbröd!
Du kanske kan baka ditt eget bröd? Vi lånade en bakugn på Porsön för många år sedan, ligger nära gångbron till Björkskatan. Min pappa bakar regelbundet, men det blir mest mjukkakor. Det är svårt med ljusugnsbröd att få det riktigt jämntunt.

Cissi sa...

Har läst hela trilogin (Hummelhonung, Pölsan o Dorés bibel), och gillade de två sista bäst. Hummelhonung var snudd på motbjudande emellanåt...

Hannele på Hisingen sa...

Maken har en tunnbrödsperiod, vi hittar massa olika i affärer, dinkel och annat, nu äter vi gott tunnbröd med mycket kornsmak. Jag har bakat myycket, men aldrig tunnbröd.
http://hem.passagen.se/solovetski/brod.htm

karin-odlar-sin-trädgård sa...

Linda: Jo, jag borde baka eget, men jag är för lat. Vi har ju t o m tillgång till en riktig bagarstuga, alldeles gratis...

Fröken Bokmal: Du har rätt, Hummelhonung blir lite äcklig emellanåt, fast jag gillar den också. Vad bra att du säger att Dorés bibel är ändå bättre, jag har inte läst den än men ser fram emot det!

Hannele: Det är nog kornsmaken jag är förtjust i, och så är det nån krydda. Kul att ni äter tunnbröd också fast ni bor så långt söderut!

Anonym sa...

jag kan rekomendera tunnbröd från dalarna, det är ju absolut det godaste (enl mig) det finns mjukt och hårt och jag älskar bådadera.
jag har faktiskt bakat själv 3 ggr i sommar och det har blivit superlyckat, prova får du se, bara man kavlar det allraste tunnaste som går så blir det bra....

Anonym sa...

Tunnbröd för mig är det min mormor bakade på kornmjöl och vatten och lite salt. Sedan kavlas det ut riktigt tunnt och naggades med små små naggar. Gräddat och klart blev det gråaktigt i färgen(pga kornmjölet)och sprött och hårt! Kakorna var riktig stora och så veks de två gånger innan det stelnade till. Jag kallar det vita vanliga brödet som man äter till surströmming för ljusungsbröd. Tunnbröd är underbart men ljusungsbröd är inte illa heller! Det från Kåge är gott! Har du testat deras knäckebröd? Annars har du något att se fram emot..

karin-odlar-sin-trädgård sa...

Cia: Skicka mig receptet på tunnbröd från Dalarna så ska jag ta mig för att boka bagarstugan!

Helena: Kul att träffa dig! Jag måste naturligtvis stanna i Kåge när jag kör förbi hädanefter, jag ska komma ihåg att inte bara hamstra tunnbröd utan också köpa knäckebröd. Jag gillar hårdbröd...