onsdag, maj 31, 2006

Fürstenberg klänning?



Fyndade den här klänningen på Myrorna. Den är något stor i storleken men den är ju fin och sedan så var det så spännande det här med märket! Är det någon som vet om någon annan än den kända Diane von Fürstenberg har designat kläder? Det står alltså Fürstenberg på märkeslappen inuti klänningen. Om man klickar på bilden blir den förstorad och man kan se märket, där finns också en krona ovanför namnet. Har letat på nätet men hittar inget. Jo, något hittar jag, ett ölmärke bl a. men inget annat klädmärke.

Äppelblom


Så här fint är mitt träd. Jag trodde att det var fyra-fem centimeter i diameter när jag svarade fröken Bokmal, men det är max tre centimeter - det är så klent! Jag har satt stöttor på två sidor av det så att det ska hålla sig rakt oavsett från vilket håll det blåser!

tisdag, maj 30, 2006

Trädgårdskoll


Här är en sån där jämförelsevy över ena sidan av min trädgård. Tidigare blogginlägg att jämföra med är Ingen tid till trädgård, 25 grader i skuggan, Krattat och kalkat, Ja, se det töar!, Jag besegrade sorken!. Den sista är ett något annat perspektiv, tagen i bortre delen av den ovanstående bilden så att säga. Jag har ju tänkt att man ska kunna göra sig en uppfattning av hur den skiftar från vecka till vecka, även om det kanske inte blivit en bild i veckan så var det meningen.
Egentligen händer det något litet varje dag, men det kanske inte syns på fotot. Vad som syns är dock vårt nya äppelträd - det har så underbara blommor - jag ska fota en närbild snart. Äppelträdet skymtar i bakgrunden och längst bort är näverhäggen. (Nu när bilden laddat ner i bloggen inser jag att man antagligen bör klicka på den och få upp en större version för att kunna se något.)
Jag hoppas ha en vägg av buskar och träd inom en inte alltför lång framtid som förutom att de ska bilda en mysig trädgårdskänsla också ska göra så att man slipper se grannarnas och deras gästers bilar när man sitter ute och myser bland sina blommor.

Ett litet ps. - Vi klippte gräset för första gången i år nu i lördags! Det hade hunnit växa sig riktigt högt.

Jordgubbslandet I


Nu har jag äntligen tagit tag i att flytta över jordgubbarna. Redan i slutet av förra sommaren rensade jag kvickrot som bara den och körde jordfräsen fram tills det slutade växa. Nu har det varit hög tid, ett par veckor minst, att lägga ut plast och flytta jordgubbsplantorna från det övervuxna landet till ett nytt som jag hoppas ska hålla sig ogräsfritt ett tag. Jag har haft jordgubbsplast i det gamla landet men ogräset letar sig in från sidorna och maskrosor har kommit upp mitt i plantorna osv. Men det har gett mycket bär i sju år! Och inte vilka bär som helst...smulgubbar, de luktar som smultron och smakar mycket mer än jordgubbar. Jordgubbar kan ju lätt få en vattning smak men inte smulgubbar. Det vattnas i munnen på mig och jag längtar till ca 18 juli för då brukar det vara dags att börja plocka. (Jag längtar inte efter plockningen dock...minst varannan dag och en timme med böjd rygg...)

Allting tar tid, så också att lägga ut plast. Jag hade 25 meter lång och en meter bred potatisplast den här gången. Kanske måste jag göra små hål i den för att vattnet ska komma ner men den verkade tåligare än jordgubbsplast och därför en bra idé när jag köpte den. Är inte lika säker just nu... Jag tog bilden innan jag var färdig så att "vågorna" skulle synas, jag har gjort så för att plantorna ska komma upp och man ska kunna gå i "dalarna". Det funkade jättebra i det gamla landet. Bakom plasten skymtar större delen av nuvarande jordgubbslandet. Det nya blir mer fyrkantigt, ca 6 x 6 meter. Nedanför och utanför bilden ska jag skynda mig att sätta potatis. Hade kunnat göra det för två veckor sedan om jag inte haft så mycket med jobbet och allt annat, men, men, det är snart helg igen! (=trädgårdsarbete).

Jag satte ner två plantor i det nya landet, bara symboliskt, ska fortsätta i morgon kväll.

Luleås egen kläddesigner

Fick inbjudan i brevlådan för drygt en vecka sedan om våröppet hos Stina Jakobsson; Luleås svar på Gudrun Sjödén. Det är jättetrevligt och gemytligt när hon öppnar för säsongen för man får komma och shoppa i hennes trädgård och blir bjuden på kaffe, men jag hann inte gå dit i år. Såna gånger är det bra att fler och fler finns på nätet och det gör Stina Jakobsson! Ta en titt!

måndag, maj 29, 2006

Hoppsan - ett äppelträd!

Så här går det när man bor för nära en handelsträdgård... Jag skulle bara dit fram åter som sällskap, min kompis Susanna skulle köpa pioner. Först tänkte jag lämna börsen hemma men så kom jag på att jag velat köpa rosenhallon i flera år, så då ändrade jag mig och tog med mig börsen.
Väl på handelsträdgården plockade jag på mig en löjtnatshjärta, för den är inte dyr. (Dessutom dök min egen aldrig upp ur jorden i fjol sommar). Så hittade vi kaprifoler som går till zon 6! Det kan man ju inte motstå! Jag har inte vågat mig på kaprifol tidigare, men den här är ju riktigt härdig! Det är så roligt nu när träd och buskar kommer från norra Norge och Finland istället för från södra Sverige!
Efter fyndet av kaprifol dristade jag mig att fråga världens trevligaste och kunnigaste trädgårdsingenjör om ett äppelträd, paradisäppelträd eller apel som skulle kunna tänkas blomma fint och överleva mer än bara några år. Jag skulle som sagt var bara titta! Men han föreslår något som heter barnäpple och som ska vara både tåligt och självpollinerande och dessutom - han försvinner längst in i båset med äppelträd och kommer ut med ett som han förklarar har en alldeles utsökt krona med grenar åt alla håll. Så, då är jag ju tvungen köpa det. Jag kan ju inte be honom ställa tillbaka det efter så mycket besvär!

torsdag, maj 25, 2006

Vilka väntar?


Jo, de här sötnosarna väntar på att få flytta ut i trädgården. Jag hittade dem på Åhléns, så här i grått kan ju trädgårdstomtar vara jättefina. Dessutom har de fått utseendet efter de där tomtarna som han, en holländare jag inte kommer ihåg namnet på, skrev och ritade om. Målade, färgglada och vulgära trädgårdstomtar översvämmade utomhusmarknaderna på väg in i Tjeckien. (Varför tog jag ingen bild...) Det var i alla fall stora parkeringsplatser översvämmade med alla möjliga och omöjliga varianter på trädgårdstomtar i någon sorts keramik och skrikiga färger. Jag hade inga som helst svårigheter att hålla mig från att handla den gången...

Förutom tomteparet väntar mina grodor och en liten fågel på att få flytta ut, men eftersom perennerna inte fyller upp rabatterna ännu så ligger de i ett gammalt degtråg tillsammans med stenar och snäckor från lite överallt, bl a från Rügen i norra Tyskland som har underbara stenstränder för alla som liksom jag är stentokiga. :-)

Knoppar på rhododendron


Detta måste dokumenteras, jag önskar att det blir blommor av knopparna men säker kan man aldrig vara. (jag har planterat min stackars rhododendron i alldeles för lite skugga... ) Hmm, man måste nog titta riktigt noga för att se dem men det finns faktiskt fem knoppar.

tisdag, maj 23, 2006

Ingen tid till trädgård

Nu är det grått och fullt upp med allt som hör jobbet till, tar bara en kort rast och lägger in två bilder. Den här första är björkar som håller på att slå ut, bilden tog jag för tre dar sedan så träden har lite grönare krona idag men visst är de nästan vackrare så här när man ser formen på grenarna. Jag har varit på väg att måla av trädet i mitten, det har så vacker knotighet, men måla hinner jag absolut inte men ett foto går ju snabbt.


Även i trädgården blir det grönare och gräset kan nog klippas snart. Grannen har redan klippt sitt men jag låter hellre mitt ta sig lite bättre först. I rabatterna kommer det upp lite mer, pionerna gör sig påminda men som vanligt är kvickroten snabbast.

torsdag, maj 18, 2006

Syrran är stylad!

Min kära syster har blivit klippt av samma frisör som klipper Jessica Simpson! Så här fin har hon blivit! Observera att hon var fin på bilden "före" också! Jag tycker det är så trist när de gör folk ändå glåmigare än de antagligen var på de där s k "före" bilderna. Men inte här inte. Jag törs inte sno bilden från SalongK och lägga in den på min blogg, men skulle bra gärna vilja...
Jag har också haft så där kort hår en gång men det var jättebesvärligt att få det att inte stå åt alla håll! Fast nu har jag skaffat en sån där lila hårfön från Babyliss som kammar håret platt så att det ligger ner mot huvudet, den är suverän! Får väl köpa en sån till syster-yster när hon fyller år - vill du ha det Ingrid?

måndag, maj 15, 2006

Utesoffan

Jobb, jobb, jobb... jag hinner inte blogga och inte göra nåt i trädgår'n. Men, men, det har varit bra "sitta-inne-å-jobba" väder i helgen. Fast jordgubbslandet ska planteras om, bäst att inte tänka på det. Idag kom det hagelskurar och blåste som om det vore höst på väg. Så här ser i alla fall min soffa ut!
Björkarna fortsätter slå ut, det är ljusgröna moln runt alla dungar, den s k skira grönskan, det är ändå bra att det är kallt och regnar lite så att tjälen går ordentligt ur marken innan löven slagit ut helt. Snart har jag tid för min trädgård, jag återkommer då!

söndag, maj 07, 2006

25 grader i skuggan!


Idag har det varit varmt. Det känns chockartat - det har gått från vinter till sommar på två veckor! Det var som en vanlig sommardag förutom att inget är grönt... Alla grannar gick i bikini eller shorts så för att inte svettas ihjäl gjorde jag det med. Satt ute på uteplatsen och åt och fikade efter att ha oljat in den först. Alla fyrtio penséerna har blivit planterade och även flera pelargoner har planterats om och alla utemöbler har blivit inoljade - ändå är listan med ogjorda saker jättelång. Har man hus och trädgård finns det nog alltid något man inte hunnit göra ; - )

torsdag, maj 04, 2006

Soffarbete...

Så här såg det ut när jag påbörjade arbetet med soffan:


tisdag, maj 02, 2006

Gammal kökssoffa blir utemöbel

Idag har jag målat lite mer på min mormor och morfars gamla kökssoffa, just nu hinner jag inte visa men jag ska lägga upp bilder så snart jag är klar. Superfiffigt tycker jag; gammal möbel + utefärg + vaxduk = ny utemöbel! Den har stått på farstubron i originalskick i två år så jag tror nog den ska hålla ett tag.

måndag, maj 01, 2006

Krattat och kalkat


Idag har jag krattat i minst en och en halv timme, därefter har jag kalkat. Men bara på tre sidor av huset, hela baksidan är kvar - jissa varför? Där ligger det snö kvar! Titta vad fint det är, och den här bilden är ändå tagen innan jag tog bort högarna med löv och gammalt gräs.



Det var jättevarmt och jag kunde ha klarat mig med bara t-shirt. Natten till idag var det minus två grader. Därför blir det nu en väldig massa lyftande. Jag lyfter ut pelargonerna på morgonen och så lyfter jag in dem på kvällen. Ut på inglasningen vill säga, nåt annat törs jag inte utsätta dem för. Dessutom har jag köpt penséer, de får också stå inne över natten, jag har inte planterat dem i krukor ännu.






Förutom penséerna som jag hade tänkt köpa lyckades jag få med mig två vackra stjärn-pelargoner från Blomsterlandet. De är egentligen av Sörgårdens pelargoner, jag har köpt med "taggen" nerstucken tidigare, vet inte vad Sörgården är bara att jag gillar deras pelargoner!

Jag har också hunnit med att sitta i 26-gradig värme på inglasningen omgiven av mina pelargoner! Det kändes nästan som sommar! Obsevera den ljuvliga kombinationen av bricka från Bengt och Lotta, kaffemugg Origo från Iittala och servett från Åhléns. Passar på att citera Alvar Aalto "Something we use every day should fit the human being in every sense".


Jag lyfte ut änglatrumpeten. Så här fin är den i vårsolen. Den var bara ungefär fem centimeter hög när jag i mars satte den i vad jag då tyckte var en jättestor kruka. Och se hur stor den är nu! När jag lyfte in den hade den blivit lite skamfilad. När jag dammsög på inglasningen råkade jag nämligen klanta mig och dammsuga av ett halvt blad och bryta av ett annat...

Jag är en .pdf !


Jag gjorde det där testet som jag sett att några andra gjort - det var rätt kul, det stämmer ju! ;) Jag gillar ju att läsa! Man kan lägga till testsidan som en länk, man kan - men inte jag, så här kan jag:
Någon får förklara för mig, det fanns html kod där men var ska jag 'he' den? (obs. he är Västerbottensdialekt och översätts lättast till engelskans put och franskans mettre. Mycket användbart ord som borde införas i rikssvenskan.)