torsdag, mars 01, 2007

Nytändning

Jag tänkte nästan lägga trädgården i träda i år, funderade på att inte bry mig om den alls till sommaren. Åka utomlands, ut i skärgården och till södra Sverige utan en tanke på vilken blomning jag skulle gå miste om eller när smulgubbarna mognar. Men de tankarna flög all världens väg när jag hämtade posten i eftermiddags. I brevlådan fanns ett bokpaket. Jag trodde först det var reaböckerna från Adlibris som kommit men det var från Bokklubben Hem & Trädgård som jag fick ett il att gå med i för några veckor sedan. Och när jag öppnade paketet kände jag blomsterlängtan välla fram i mina blodådror. Den ena boken som jag hade valt i medlemserbjudandet är denna: och jag älskar ju pelargoner! De är så vackra. När jag bläddrar i boken längtar jag efter att fylla mitt uterum med pelargoner och sitta där och mysa. Jag ska lära mig sorterna utantill tills det blir dags, så att jag kan säga namnet på dem bara jag ser en enda avbruten blomma ligga i sanden på handelsträdgårn. Jag ska också lära mig sköta dem så att alla överlever nästa vinter! Den andra boken jag valde var denna: och den är också helt underbar. Den har små fickor för att stoppa ner sånt där som man alltid drar ur tidningar och tappar bort. Den har också flikar med perfekta rubriker och massor av sidor för anteckningar och skisser. Bäst av allt är att den är svenskproducerad, inget översättningstjafs där inte, med små fina citat från svenska diktare. Jättefin bok. Bäst av allt med den här bokklubben är att man bara behöver köpa en till bok. Troligen blir det inget problem.

12 kommentarer:

Linda V sa...

Gud så skönt att höra att du inte vill överge trädgården!

Jag har ingen av de där böckerna, de verkar så trevliga. Jag har precis skaffat en trädgårdanteckningsbok som jag trivs med, men den har ju varken plastfickor eller flikar. Asch!

Helny sa...

Några tankar på att överge min trädgård har jag väl inte direkt haft. Tvärtom tänker jag bara mer och mer på den!
Anteckningsboken verkade bra. Själv kör jag med ett vitt "ostreckat" kollegieblock där jag klistrar in saker. Antecknar gör jag tyvärr här och där på lappar...som är överallt!

Jag köpte den där pelargonboken i höstas och den är fin. Jag kan även rekomendera en som heter Älskade pelargoner av Veronika Wägner. Har du något tips på någon bra handelsträdgård i Luleå (eller i Pite)som har Pelargoner? Jag tänkte att man kanske kunde ut och köra en sväng här under våren..

karin sa...

Linda: Jag höll på att skriva i inlägget att den där trädgårdsanteckningsboken skulle passa dig perfekt. T o m medföljande foto-stickers så man kan klistra in bilder men ändå lätt ta bort dem eller flytta dem. Rutiga sidor för skisser (när jag såg dem tänkte jag genast på dig). Gå med i bokklubben vet jag eller förresten, jag måste ju köpa en bok innan jag kan gå ur...då har jag ju en present till dig när du kommer upp nästa gång ;-) Måste börja anteckna i min nu...

karin sa...

Helny: Måste kolla om bokklubben har den där pelargonboken du rekommenderar! Handelsträdgård som jag rekommenderar är Björsby handelsträdgård, de har massor av pelargonsticklingar till bra pris så här års. Annars är det ju de där kedjorna som ligger på längs efter Bodenvägen när man kommer in i Luleå, men det är ju mer massproducerat hos dem och kan ha lite svårt att ta sig.

cia sa...

jag ska också ta och damma av mina pelargoner snart. spännande att se vilka som har överlevt. jag har petat ner de första fröna i jord idag. Petunia banana/milkshake. spännande va ?

trevlig helg

karin sa...

Cia: Jättespännande, banana milkshake - vilket namn! Du måste visa en bild på fröpåsen, kan inte vänta till sommaren. Mina pelargoner mår inte riktigt bra, jag skulle behöva ett svalt ställe att övervintra dem på, har haft dem i kylskåpet några vintrar men det är bökigt...

Hannele sa...

Underbart med böcker, visst kan man ibland bli trött på sin trädgård, men vi har ganska lättskött, så vi kan strunta i den flera veckor, bad aoch sola är också viktigt :)

Helny sa...

Ja nu får jag ta och kolla upp var den där handelsträdgården ligger. Nästa onsdag ska vi nämligen åka till Ikea och då kommer vi ju att passera! Mycket rolig shopping blir det förhoppningsvis. Nästan alla som jag känner har redan varit ditupp så det är inte mer än rätt att det är vår tur nu. Jag ska åka med mamma och pappa. Eller om det nu bara blir jag och mamma, vi får se!

karin sa...

Jag som inte varit till IKEA i Haparanda än... Här är en vägbeskrivning till Björsbyhandelsträdgård: Kör E4 förbi Luleå, dvs sväng inte av mot Bergnäset, inte heller Gammelstad, sväng av norr om Luleå där det står Porsön/Rutvik. Sväng vänster med skyltning Porsön när ni kommit av E4an och kör till korsningen Rutviksreveln. Sväng vänster där mot Björsbyn och sväng sedan andra vänster efter den vägen. (Ni passerar växthusen på vänster sida och har hästgårdar på höger.) Det är alltså ingen lång omväg från rutten.

Hannele sa...

Vilka trevliga fynd. Själv gillar jag pelargoner, men är dålig på vinterförvaring.

Fröken Bokmal sa...

Den där min trädgård-boken har jag också! Och jag har tagit kort på äppelträdet när vi satte det och följer perennernas gång m.m. Under fliken "inspiration" har jag satt in foton från fin rabatt på Skansen. Jobba på med den boken, den är jättekul!

Christina W sa...

Du skulle varit med och fått inspiration till trädgårdsarbetet på Trädgårdsmässan...