måndag, maj 02, 2011

Trädgårdsmässa mm

Nästa helg är det trädgårdsmässa, vårmässa, i Arcushallen här uppe. Får se om jag vill vistas inomhus en hel dag. Blir det kallt och regnigt går jag gärna för Hannu Sarenström kommer att vara där och prata och det kommer att vara mängder med intressant att se. Men, blir det varmt och soligt vill jag nog hellre vara utomhus. Många av utställarna kan man ju ta en titt på senare under sommaren.
I mässtidningen finns en annons för en handelsträdgård som jag inte alls kände till. Den ligger i Håkansön, halvvägs mellan Luleå och Piteå, och ska ha en massa härdiga växter! Astrant Plant heter trädgården och de har en hemsida med lite information på. Där finns en hel del som lockar i listan över deras sortiment, t ex: En bondsyren som heter "Norrfjärden", alltså uppkallad efter orten som ligger mellan Luleå och Piteå. En druvfläder! - fläder växer ju inte här i odlingszon 6! Dvärgbenved med det exotiska namnet "Turkestanicus". Ek med namnet "Piteå", odlad från frön från stora ekar som finns i Piteå (zon 5). En jättepoppel med namnet "Kiruna", borde betyda att den klarar zon 8. Dessutom har de flera rosor som verkar vara både vackra och härdiga! Klart blivande utflyktsmål till sommaren. Jag har tagit en prenumeration på Allers Trädgård, det är ju så roligt att läsa och få trädgårds- och odlingsinspiration och den tidningen funkar rätt bra även här i norr. Den har en del växter som går här uppe och en del reportage om sånt som passar till skillnad från Allt om Trädgård som verkar tro att Skåne är måttstocken. Där kan det stå såna befängda saker som att det är dags att plantera medans snön ännu ligger här uppe. Varför kan man inte skriva mer nyanserade reportage och tips och ge råd som passa för olika växtzoner? Hemsidan är rätt rolig att läsa för att inspireras men tidningen är inte värd att köpa för oss som bor norr om Sundsvall.
Då kom jag på att jag fått en tidning som heter Trädgård i Norr av min pappa för flera år sedan och googlade på den. Den ges ut i Umeå och började som en mässtidning men har växt och från och med senaste numret är den tjockare. Trädgård i Norr handlar bara om odlingszon 5-8! Man kan bläddra för att se innehållet i gamla nummer av tidningen. Och det är mer trädgårdstips än köpestips. Jag tycker tyvärr att många tidningar bara har katalog innehåll, köp de här möblerna, det här sommarporslinet osv. Nu ska jag kosta på mig en prenumeration av Trädgård i Norr och förhoppningsvis lära mig något nytt!

4 kommentarer:

Linda V sa...

Många tips här för odlare i norr. Den där plantskolan kände inte jag heller till, är den ny? Kanske värt en sväng i sommar!

Förstår att det är störigt det där med att tidningarna glömmer bort halva Sverige. Hade inte hört talas om den där tidningen, toppen att den finns!

Jag brukar då och då gå in på Rydlinges hemsida om jag ska komma med växttips för högre zoner. De är toppen, fina beskrivningar och bilder och allt funkar från zon 5 (har jag för mig).

Gardenhouse sa...

Ja här kommer du med så många nya tips på saker jag inte hade en aning om... KUL! Alltid tackseamt med härdiga växter (bor ju på en ö...)
Hur går det med växthuset?
Kram Sussi

Mer av allt sa...

Jag har sett skylten till Astrakan men inte lyckats åka förbi vid en rimlig dagtid. Men i sommar måste jag dit! Har tidigare kollat in tidningen Trädgård i Norr men ännu inte gjort något åt det. Har läst den på biblioteket i stan. Den borde man ju ha! Köpte inget på vårmässan. Fast jag var lite sugen på pelargoner. Höll hårt i börsen! Hinner handla senare. Ernst skylt gillade jag (något om att det är svårt att vandra på jorden). Kram Lotti

karin-odlar-sin-trädgård sa...

Linda: Jag måste stanna till hos Rydlinge nästa gång jag åker genom Skellefteå!!!

Gardenhouse: Växthuset är ännu bara en dröm, vet inte om jag har råd...

Mer av allt: Den är Astrant Plant trädgården lever en osynlig tillvaro, på mässan frågade jag om de var nya. De har funnits i 19 år! Och adressen på Eniro är inte den till handelsträdgården. Inte lätt att hitta då för en som inte vet att de finns.