söndag, maj 15, 2011

Vide istället för buxbom

För två år sedan köpte jag något som de på Blomsterlandet hade märkt ut som "Norrländsk buxbom". Eftersom trädgårdstidningar och trädgårdsböcker kryllar av formklippta buxbomsklot så hade ju behovet av buxbom redan uppstått och jag köpte två plantor av den här videväxten. Jag beskar dem, och fick ihop till en tredje buske av pinnarna jag skurit bort. Nu står de i rabatten framför köksfönstret och fjolårsskotten som var ca trettio-fyrtio centimeter har jag precis skurit ner. Givetvis ville jag inte kasta de skott jag klippta av så några provade jag stoppa direkt i marken i rabatten och några satte jag i jord i en kruka. Hoppas någon av dem tar sig, och helst att alla tar sig och blir nya små buskar. Tror jag måste beskära dem mycket hårdare om jag vill på någon form på dem... Men det återstår att lära sig.I samma rabatt planterade jag ifjol ett litet dekorativt träd, ett Pärlhagtornträd. Jag bloggade om rabatten just innan frosten kom, klicka här så syns den som den såg ut då. Rabatten blev inte en rabatt förrän ifjol, jag hade visserligen grävt ner kornellbuskar och en krusbärsbuske från andra platser i trädgården, men den blev inte markerad som rabatt förrän gräset blev sått och började växa runtom. Först nu i vår har jag fått dit stenar runt hela planteringen.Ifjol köpte jag alunrot i två omgångar och grävde ner som marktäckare och dessutom fick jag mer lungört av Linda när hon var upp i fjol sommar och även nävor som jag planterat där. Igår köpte jag två alunrotplantor till när jag var till Rutviks handelsträdgård och så flyttade jag dem alla närmre rabattkanten. Borde sätta dit en till buske innanför trädet för som det nu är är det på tok för mycket öppen jord. Jag har visserligen en del fjolårspenséer som växer där och tror att jag strödde ut vallmofrön. Det återstår att se hur rabatten kommer att se ut i sommar. (Jag har fotat med min nya kamera, första bilderna).

5 kommentarer:

Linda V sa...

Du kan gräva upp lungörten och dela upp den och sprida ut den lite om du vill täcka ett större område. Men vänta till efter den blommat om du inte vill missa blomningen (den ser helt död ut efter omplantering och klarar inte riktigt hålla upp blommorna).

karin-odlar-sin-trädgård sa...

Linda: Tack för tipset, funderade på att dela den men tordes inte. Fast när jag tittar på bilden från i höstas så hade de ju blivit väldigt stora tuvor bara på en sommar. Gillar verkligen Lungört! - tack!

Gardenhouse sa...

Kul med trädgårdsmässa och egna rabatter att få förverkliga drömmar i! Ja tyvärr kostar ju växthus en slant men åh så mycket det ger... Lycka till med trädgården i sommar, kram Sussi

karin-odlar-sin-trädgård sa...

Sussi: Vad bra du uttryckte det, det är ju det trädgårdsarbete är, att förverkliga sina drömmar :-)

Kerstin sa...

Hej! Jag förstår att du bor norrut när jag läser din blogg. Jag blev mycket intresserad av din norrländska buxbom. Vad heter den? Jag bor i värmland och min liguster har dött av årets vinter så jag behöver ersätta den med något nytt, som klarar kylan.
PS Fin blogg du har.