lördag, september 29, 2007

Älgarna demonstrerar...

Nu har älgarna visat sig igen. Visserligen är det inte samma älgar som i vintras, jo, kon kan vara densamma, men kalvarna är årets. Jag använde digitalzoom för att de skulle synas bättre på bild, men det blev ju lite suddigt, det är inte långt från tomtgränsen de befinner sig hur som helst. Bra att jag blev påmind om att jag måste köpa det där överdraget jag tänkte skaffa till äppelträdet! Snart är det vinter, och jag vill inte ha de där stora djuren mumsandes på mina träd en till vinter. Vi hade tur i vintras men kanske biter de inte av lika snyggt igen...

fredag, september 28, 2007

Höstlikt höstligt

Löven faller av träden. I morse var de frostvita ovanpå den gula, orangea eller röda ytan. Många grenar är nästan kala. Barometern visar högtryck. Luften är klar och himlen blå. Det är väldigt vackert. Jag ser hur vackert det är. Men Ändå Jag Tycker inte om höst.

tisdag, september 25, 2007

Jag har fått paket!!!

Det finns inget som går upp mot vanlig snigelpost ändå, titta så fint! Jag fick ett fint paket med posten i dag, med mitt namn och min adress fint textade på och fina frimärken och i det låg ett ändå finare paket med ett fint kort - många fina blir det ;-), och jag blev jätteglad. Jag lyckades vinna andrapriset i Maria-jag-blommar-s bloggtävling.
Nu ska jag njuta ännu en stund av det fina paketet som låg inuti det fina ytterpaket, lite senare kanske jag öppnar det. Jag har klämt och fingrat på det, men man ska inte göra slut på det roliga för fort ;-)

söndag, september 16, 2007

Färdiggrävt...


Nja, inte är det färdiggrävt inte. Men nu är alla grästuvorna borta. Det började kännas som ett evighetsprojekt den här rabatten men så fick jag hjälp och det gick så mycket bättre. Dessutom har vi flyttat in utemöblerna och dynlådan och krukor och annat. Höstbonat. För nu är det höst, det syns på träden.
Kanske lika bra att de får vänja sig vid kylan successivt och hinna bli både gula, orangea och röda innan snön kommer. Men, jag tycker inte om höst. Jag tycker det är så sorgligt när löven ramlar av och dör. Jag tycker det är sorgligt att inte kunna sätta sig utomhus omgiven av blommor och mysa.
Visserligen kan det fortfarande bli varmt på inglasningen om solen ligger på och där blommar ju alla pelargoner överdådigt. Det var skönt ute idag i alla fall, ganska varmt, i synnerhet när man grävde.
Grästuvorna vi grävde bort fick förresten bli vinterisolerande täcken åt åtskilliga syréner och spireor som har sina rötter i dikeskanten. Får väl se om det blir ett elände att klippa där till sommaren men mest av allt hoppas jag att det ska skydda deras rötter om det blir en snöfattig vinter.

lördag, september 15, 2007

Kerstin Ekman 'äger'!

Nu använder jag ett uttryck som mina barn slänger sig med, hoppas ni förstår. Jag har aldrig läst någonting av Kerstin Ekman, inte ens ett utdrag, men så gjorde jag det - läste ett utdrag - i en antologi - och ville läsa mer. Beställde hem Guds Barmhärtighet, eftersom det var ur den utdraget var hämtat, och vilken berättare hon är den där Kerstin.

Jag slukades helt av texten, levde mig in i den så kolossalt. Hon skriver så att man fryser av snön, känner lukten av hästarna och värmen vid elden. Dessutom hade jag ingen aning om att jag skulle lära mig något om mig själv, om mina förfäder, det var ju så där de levde. Hade jag blivit född hundra år tidigare var det väl så jag hade levt... det är tankvärt. Har just läst ut boken men den är bara första delen i en trilogi så jag måste in på Adlibris och beställa nästa del på en gång ;-) ...

måndag, september 10, 2007

Mera pajer

Min mamma mellanlandade häruppe på sin födelsedag, och fast jag vet att hon gillar köpesbröd och hon t o m föreslog en tårta från bageri så ville jag visa att jag kunde baka nåt gott jag med. Det blev jordgubbspaj efter Ewas recept och ananaspaj som jag fått recept på av Sofia. Jag tror det dög, hon skrev t o m upp receptet.
Ewas jordgubbspaj
175 g smält margarin
3 dl vetemjöl
1 dl socker
3/4 tsk bakpulver
ca 500 g bär (jag tog mer)
Blanda ihop det torra. Häll i margarinet och rör ihop. Tryck ut i en pajform och lägg i bär. Frysta går bra. Grädda i 20 min i 225 grader. Serveras med fluffig vaniljvisp.
Sofias ananaspaj
150 g smält margarin
3 dl mjöl
1 dl socker
2 tsk bakpulver
Rör ihop allt och platta ut i en pajform.
1 burk krossad ananas
1 burk crème fraîche
1/2 dl socker
2 msk vanillinsocker
Rör ihop och häll ovanpå den tillplattade pajdegen. Grädda i 175 grader ca 30-40 minuter, fyllningen ska bli lite gul ovanpå.

måndag, september 03, 2007

Krusbärskaka

Jag tyckte så synd om krusbären som var hur mörkröda som helst och började ramla av busken så jag bakade en krusbärskaka efter Lindas recept på vinbärspaj. Röda vinbär och krusbär har ungefär samma namn på franska så egentligen är nog de mer släkt än röda och svarta vinbär, hur som helst - det blev gott. Äntligen kan jag göra något annat än kräm av mina trädgårdskrusbär...
Ps. Glömde fota när den var hel...Ds.

söndag, september 02, 2007

Nio gånger så många

I mitt äppelträd växer nu nio äpplen, i fjol blev det ett. Eftersom allt är sent i år och nattfrosten har kommit så undrar jag hur det ska gå för dem, men de får i alla fall hänga kvar och bli lite rödare. Ramlar de av är det inte hela världen. Sedan, när löven också ramlat av trädet ska jag linda in det i en sån där påse som nu finns att köpa, för att skydda det mot eventuella älgattacker i vinter. (Men jag hoppas att det var en engångshändelse så som det var i vintras med ständiga besök av älgar, det var ju en konstig vinter så det är ju inte att undra på om älgarna också blev lite konstiga.) Hur som helst, "Barnäpple" heter äppelsorten och är härdig minst till zon 6, härdig både mot chockartade väderomslag och älgangrepp ;-) Hoppas den överlever den kommande vintern också, jag tror växterna kommer att hinna ställa in sig på vinter bättre om det fortsätter vara som nu...