fredag, oktober 31, 2008

Vinterförberedelser

Dags att skydda rhododendronbusken och äppelträdet. Ifjol vinter stod den skyddande säcken som ett segel över äppelträdet och jag var rädd att stammen skulle knäckas i vinterstormarna.
Därför lindade jag ett rep runt och knöt upp grenarna och hoppas den ska ta mindre vind så. Samtidigt är jag orolig att grenarna ska nötas av repet men eftersom jag sett liknande uppknutna arrangemang i andra trädgårdar hoppas jag det ska gå bra. Jag vill verkligen inte att älgen kommer och äter på trädet en gång till.

Rhododendronbusken hade fina knoppar när jag täckte över den. För den är det ju inte älgen som är hotet utan vårsolen när snön tinat bort och tjälen är kvar i marken. Busken har stått i kruka i sommar och trivts bra, den stod i skugga också, kanske därför. För några veckor sedan grävde jag ned den på den skuggiga platsen och blandade jord och löv (tack Hannele för rådet!) och lät den komma upp lite högre än marken intill. Dessutom skrapade jag ihop en massa löv runtom som förhoppningsvis ska isolera och skydda lite. Det är i hörnet intill det här årets nya rabatt, jag hoppas den ska må bra där och växa sig lite större än den gjort i det antagligen alltför soliga läge den stått i tidigare somrar.

3 kommentarer:

Hanneles paradis sa...

Hoppas rhodorendron trivs nu.

Vitt och blandat sa...

Hej, va kul men nya som hälsar på! Härligt att ha en trädgård att dona i. Min mamma har en helt fantasktisk trädgård - jag har bilder från hennes på min blogg under etiketter "mamma" tror jag, kolla gärna där =)

Kram/Anneli

karin-odlar-sin-trädgård sa...

Hannele: Facit kommer till våren...

Vitt och blandat: Ska genast kolla in dina trädgårdsbilder! Det är kul med trädgård men skönt ändå att man får vila från trädgårdsarbetet under vintern.