lördag, maj 30, 2009

The Jane Austen Book Club av Karen Joy Fowler

Det är flera veckor, kanske ett par månader t o m, sedan jag läste The Jane Austen Book Club. Först läste jag boken och sedan såg jag filmen. Vad jag hade föresatt mig var också att läsa alla Jane Austens romaner för jag har inte läst alla, och de är ändå inte så många. Jag tog tag i Mansfield Park men blev uttråkad så där stöp det projektet. Pride and Prejudice har jag läst ett par gånger och Sense and Sensibility har jag också läst men Emma har jag bara sett som film och Persuasion likaså. Numera räknas ju film till kategorin text... men det är i alla fall inte samma sak och jag måste ta mig i kragen någon dag, något år.
Boken om bokcirkeln där de läser Jane Austens romaner och deras liv speglar sig i den är väldigt trevlig, skön läsning där man kan känna igen sig själv i bitar hos alla de som är med. Dessutom kan man hitta paralleller hos karaktärerna i boken om bokcirklen med karaktärerna i Jane Austens böcker. En trevlig bok om mänskliga relationer och Jane Austen flyttad från tidigt 1800-tal till tidigt 2000-tal, från England till USA. Filmen är väldigt mysig och bra pr för att läsa Jane Austen om nu sådan skulle behövas. Filmen blir faktiskt bättre när man läst boken.

Ps. Jag hittade samtliga Jane Austens romaner på Adlibris i en jättefin pocketutgåva och dessutom billiga. Får nästan lust att köpa dem fast jag har ju min samlingsvolym. Ds.

1 kommentar:

Hanneles paradis sa...

dom böckerna ligger också och väntar i min bokhylla, nån film köpte jag med veckotidning.