måndag, juni 26, 2006

Zadie Smith räddar dagen.


Jag intog min sena frukost på inglasningen, tack och lov för en inglasad veranda i den här stormen! Solen hade inte nått till den sidan men det var ändå varmt och skönt. Dessutom har jag så bra läsning på gång. Zadie Smiths The Autograph Man. Underskattad, den fick inte alls så bra recensioner i svensk press när den kom, men den är minst lika bra som White Teeth. I visst är den bättre för hon är mer sammanhängande, det märks att hon kan hantverket i författarskapet bättre i sin andra bok.

Autografjägaren är Alex-Li Tandem som köper och säljer autografer. Han livnär sig på den hobby han som barn lärde sig av sin kompis Joseph. Joseph verkar något avundsjuk på Alex och grämer sig kanske över att han inte vågade steget utan istället jobbar på ett försäkringsbolag. Mark en annan kompis som var odräglig som tonåring, blev rabbi och försöker få ordning på Alex privatliv. Ytterligare en kompis Adam är Kabbalah anhängare och har en syster, Esther, med pace-maker. Hon är Alex flickvän, om det inte vore för Kitty. Kitty är en sjuttiosju årig skådespelerska som aldrig fick de allra största rollerna i femtiotalets filmer men vars autograf är hett eftertraktad - hon har nästan inte signerat någonting! I tretton års tid har Alex varit besatt av att få tag i Kittys autograf. I tretton års tid har Alex skickat beundrarbrev till Kitty och inte fått något svar - inte förrän nu - men ingen vill tro att hans Kitty är äkta. Alex sviker Esther som ska opereras och åker till New York för att leta efter Kitty...

2 kommentarer:

Fröken Bokmal sa...

Började på Vita tänder, men kom inte in i den. Tror du denna skulle passa bättre?

karin sa...

Ja, den är definitivt mindre hoppig i handlingen, men just nu irriterar jag mig på all marijuanarökning som försigår i boken... fast den var läsvärd och absolut mer lättläst än Vita tänder och så skriver hon ju så att man börjar reflektera om andra saker och hon kommer med lustiga små detaljiakttagelser som gör läsningen rolig.