lördag, juni 10, 2006

Den blomstertid nu kommer!

Nu börjar det blomstra i min trädgård. Varje dag är det nya gula blommor i gräsmattan och jag har försökt få ungarna att vilja rensa maskroser men inte det inte. Fördelen med att ta upp maskrosrötter är förstås den att man lättare håller värmen utomhus när det blåser om man jobbar i trädgården. Som tur är mojnar det mot kvällen så man får sitta stilla och njuta av grönskan en stund.

Klematisens blommor har slagit ut. Jag köpte en ny fyrkantig spaljé som är ca 1,5 m hög och virade in växten i markduk och lyckades på så sätt dra spaljén över hela klematisen utan att skada den. Det blir väldigt bra så här, nu är den inte för nära fönstrena om man vill öppna och när vintern kommer kan jag bara lägga ner hela paketet så att den får täckas av snön helt och hållet. Men kan skymta knoppar på bilden men nu har de som sagt var slagit ut och de är blå och klockformade.

Eftersom blogger legat nere några dagar här i veckan och jag fotade i början av veckan och skulle lägga in bilderna i min blogg så är de lite inaktuella. Perennerna har växit sig ändå högre sedan bilderna togs. Men, de är i alla fall bra jämförelser till tidigare trädgårdsbilder. Jämför först och främst med Trädgårdskoll, inlägget den 30e maj och länka vidare därifrån. Det händer mycket på några veckor! På bilden här till vänster syns lupinerna på väg att buska till sig, vallmon i förgrunden har blivit stor och flera acklejor är på väg. Bakom vallmon, mitt i rabatten, syns pionen på väg upp. Här var ju alldeles öde när snön just smält undan!

Från motsatt ände ser det ut så här. Jag grävde en rabatt runt bondsyrénen, den började bli helt övervuxen av gräs och blommor som spritt sig från intilliggande rabatter. Den växer så långsamt, i synnerhet som sorken ätit upp den några vintrar. Fast i år klarade den sig ju! Nu får den mer bra jord och några ytterligare perenner ryms. Jag provar plantera löjtnantshjärtat som jag köpte intill syrénen, jag vet inte varför min förra bara försvann från en vinter till en annan men det kan ju ha med den rabatten den var i då. Hoppas den nya trivs för det är en så jättefin perenn.

Min lilla rhododendron är på väg att slå ut, den kanske aldrig har blommat slår det mig nu när jag ser att blommorna är rosa. Jag ska fota den så fort den slår ut.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Vilken skillnad från 30.de maj och nu.det händer väl mycket nu från dag till dag.I Arvika blommar syrener och lupiner samtidigt i år.Blir det någon tid över till studsmattan?

cia sa...

vad trevligt att följa hur din trädgård utvecklar sig

karin sa...

Jo, jag har hunnit studsa, slår volter också fast det står att man inte ska. (Jag landar sittande dock...) Fast mest rensar jag maskrosor men försöker att ta det lugnt och strunta i alla måsten och bara sitta och njuta av allt som grönskar.