måndag, juli 31, 2006

Klubbviken

Sista dagen med sommartidtabell tog vi turbåten Stella Marina ut till Klubbviken. Luleå skärgårds första utpost. Vi gick runt udden en bra bit tills det var folktomt och syntes det folk så var det bara på långt håll.

Med i ryggsäcken hade jag Torgny Lindgrens Berättelserna som jag fyndade på Myrorna igår för 10 spänn (hade tänkte köpa den på Adlibris i våras för fullpris), Glamour (modetidningen som är så liten att man kan ta med den överallt), Akvarellfärger, penslar och block och givetvis handduk och bikini.

Det var vindstilla och varmt när vi kom och vid ett-tiden började jag försöka få in P1 på min Mp3-spelare och lyckades med nöd och näppe. Om jag stod något hukad hade jag riktigt bra mottagning men ibland hade jag ingen alls. Som tur var var dagens pratare rätt banal, även om hon verkade jobba för bra saker lät hon lite självupptagen. Nåja, det gjorde det lättare att stänga av.

Jag vadade ut efter min sambo som i sin ryggsäck burit vadarstövlar och fiskegrejor förutom smörgåsar och kaffe. Det tog nästan tio minuter att gå ut till där han stod. Det var väldigt långgrunt, men det var väldigt varmt också, bara uppvärmt ytvatten som rullade in.

Den näst sista bilden visar vyn mot stranden när man vadat ut till nästan där E fiskade och vänder sig om. Den sista visar E i färd med att slänga flugspöet fram och tillbaka. Han tillbringade två lyckliga timmar på det viset medan det blåste upp mer och mer. Havet som varit spegelblankt när vi kom hade plötsligt vita gäss.

Jag försökte måla men hade inte tålamod att låta färgerna torka innan nästa lager. När man bara målar sällan lyder inte penseln heller, men, men, det är inte annat att vänta när man bara plockar fram målargrejorna en gång per år...

lördag, juli 29, 2006

Trädgårdsfynd i Värmland


Nu har vi kommit hem igen, efter en vecka på resande fot. Vi har varit i södra Sverige = Värmland och stannat till som hastigast i mellanSverige = Sundsvall.
Jag måste poängtera att det som kallas mellan på väderkartan verkligen inte är det! Delar man Sverige i två hälfter hamnar mitten ungefär vid Sundsvall.

När man är på semester fotar man och givetvis har jag fotat, men i år fotade jag mest trädgård. Jag glömde bort att fota när vi badade i Glafsfjorden och det var +25 grader varmt i vattnet! Jag glömde bort att fota våra trevliga middagar. Jag fotade nästan inga människor, för de bilderna skulle jag ju inte kunna lägga ut på bloggen...ja, det blir lite andra semesterbilder än det brukar.

Här är några semesterbilder från mina svärföräldrars trädgård. Där finns det många sköna platser att sitta på. En av dessa är under det här pergola taket. I år syns konstruktionen tack vare att humlen fick löss och klipptes bort så det är enbart klematis som klättrar, det är inte så enbart det heller.

Mellan reglarna av impregnerat trä står armeringsjärn till stöd för klätterväxter och perenner som växer sig höga i rabatten framför.
När det är medelhavsvarmt och alldeles för varmt att vistas i solen är det här en supermysig vrå. Någon gång i framtiden vill jag ha en sån hemma hos mig också...

Stockrosen framför spaljén är så grann, jag köpte en stockros en gång men fick aldrig se den blomma. Nu har jag blivit lovad fröer från den där så om två år kanske jag också har något så vackert i min trädgård!

fredag, juli 21, 2006

Så här lummigt är det mittisommaren

Egentligen skulle jag vilja visa fina bilder på trädgården på andra sidan huset. Men den är bara på drömstadiet än så länge.
Visserligen finns där träd men inte så mycket mer. Vi håller på att gräva bort rabatterna intill huset och gräva bort alla kantstenar, det har varit ett projekt ända sedan jag flyttade hit och besiktningsmannen sa att rabatter intill husgrunden inte är bra.
Nu är det visserligen mest sand i dessa rabatter eftersom jag succesivt grävt upp därifrån och flyttat till uteplatssidan. Uteplatssidan som blivit så här lummig!

Eftersom den här sommaren hittills är urusel har vi inte haft någon riktig användning av altanmarkisen som vi skaffade. Det var varmt och bad i en vecka... och sedan dess har det blåst som höst eller varit kyligt i luften... jag tror jag blivit bortskämd med de senaste årens supersköna sommrar.

I fjol var två veckor så där heta att luften dallrade och man inte orkade något annat än vara på stranden och bada, och inte blev det iskallt därefter heller, men i år!

Hursomhelst var både igår och idag rätt okej. Det är perfekt cykelväder och det är skönt att komma ut och röra på sig.Det var lite blåsigt när jag tog bilden här till vänster, det syns på vindstruten som blivit uppfäst på en stör av armeringsjärn.

(Det syns inte på bilden men det stackars tunna äppelträdet har mycket riktigt böjt sig precis i vindriktingen, i en mycket fin båge men det är ju meningen att det ska bli rakt. Så nu har vi stagat upp det med en rejäl påle, den var nog två och en halv meter innan den blev nerslagen i marken.)

Den här rabattbilden ska jämföras med en annan bild av samma rabatt från i maj. Det var innan jag hade utökat med stenar runt Snöbollsbusken (som ännu inte har blommat på de fyra år som gått sedan jag köpte den) samt Rosenhallonbusken (som är ny för i år och som minsann blommat med en blomma!).

Altanmarkis blev jättemysigt och den hindrar eftermiddagssolen från att sticka en i ögonen när man sitter ute och läser eller fikar. Men, den gillar inte dessa höststormbyar som den här sommaren kryllat av, då är det bäst att ha den inrullad.

Den här vyn kan också jämföras med en tagen på samma plats i april, den 20e april för att vara exakt. Jag la bara aldrig ut den på bloggen då men nu är det rätt kul att jämföra och se vad mycket som hänt och vilken stor skillnad det är på årstiderna.
Jag hade en tjej från Australien på besök några dagar i april i år och hon trodde inte det var sant när hon såg bilder från sommaren här, och att vi kan bada tror hon knappt på fortfarande. Det var första gången hon såg snö och hon tyckte det var "lovely", hon stod på skidor för första gången också. Jag hoppas hon kommer tillbaka när det är sommar men jag hoppas nog ändå mer att jag får chansen att hälsa på henne...

Jag vill bara avsluta med att få visa en av mina vackra pioner, de blommar fortfarand (trots alla stormbyar) och de doftar ljuvligt.

Jag vet inte hur det är med er andra trädgårdstokiga bloggande människor men jag lyckas tydligen fastna för samma färger. Båda mina blommande pelargoner är väldigt likadana i färgerna, den ena dock med två färgad men ändå. Och pelargonerna, ljusrosa, mörkrosa, vit med rött stänk.Dessutom massor av blåa blommor, de är också snarlika. Och, det är just samma blå färger jag dras till när jag går och tittar på blå perenner till salu!

måndag, juli 17, 2006

Bryggmans i Öjebyn

Jag och L stämde träff på Bryggmans handelsträdgård häromdan. Det var perfekt väder att strosa omkring bland blommorna i, lite mulet och inte så jättevarmt. Alla perenner var jättedyra och eftersom jag har billigare handelsträdgård på närmre håll lyckades jag hålla mig från att handla. Men, det är så kanonbra att ströva runt och se på hur de fixat i planteringar och komponerat. Bryggmans har nämligen en trädgård som omgärdar allt så att man kan se hur buskar och träd ser ut när de blir fullväxta och hur perennerna ser ut när de brer ut sig. Dessutom finns en jättemysig klematis berså som de gjorde för ett inslag i Gröna Rum, jag tror det var sommaren 2001. Nu har den vuxit till sig och är så här lummig!
Den består av armeringsjärn i en cirkel med tak och runt detta en rabatt uppbyggd av torvblock där perennerna frodas. Det första som man möts av när man kommer fram är detta underbara lusthus:Innuti huset fanns en massa lockande varor:

Fler lockande trädgårdsattiraljer finns såklart där man går in till kassan. Man kan fika där men det finns inga skyltar som upplyser om det. Skyltningen för att hitta till handelsträdgården är också obefintlig. De skyller på att vägverket inte låter dem sätta upp skyltar men jag antar att de inte vill betala helt enkelt, det kan ju inte vara gratis att skylta. Dessutom sitter alla möjliga andra skyltar längs vägen. Varje år är det likadant, vi/jag kör fel, även om felsvängen blir lättare och lättare att rätta till. Nu körde vi bara ynka lite fel. Om någon ska dit för första gången rekommenderar jag att skriva ut en karta från Eniro!


Det är absolut värt ett besök, där finns så mycket att inspireras av. Ta bara den här tillbyggda växthusdelen, den är helt underbar, så skulle jag vilja ha det hemma också ;-)Utanför växthusdelen växer en numera stor buske näverhägg (ett favoritträd - jag har två hemma) och där finns en jättemysigdamm med intilliggande lusthus av spaljemodell. Hade jag haft 11.000 SEK att plocka fram utan vidare hade lusthuset kommit med hem!

Det jag gillar allra bäst med Bryggmans är ordningen, både buskar/träd och perenner är sorterade. Buskar/träd efter sorter och perenner efter i vilken färg de blommar.

Här på bilden är det rhododendron- och barrväxtrummet. Rhododendronen verkade vara slutsåld. Rosor sorteras röda/rosa för sig och gula för sig. Det är så lätt att hitta det man ska ha och förhoppningsvis kommer man inte hem med fel färg heller...

Sist av allt, den här skylten möts man av när man börjar sin rundvandring i den kombinerade visningsträdgården och handelsträdgården. Den har suttit där några år nu så jag var tvungen hålla ner den för att texten skulle synas, den ville rulla upp sig. Men visst är det ett vänligt sätt att säga till på!

Dagens virkning


I bilen till och från Bryggmans handelsträdgård i Öjebyn idag hann jag virka mig en röd mössbasker. Även denna av en rulle gammalt garn som jag haft liggande i evigheter men jag gillar den röda färgen.
Den här gjorde jag mer Burberryaktig.

Det är så roligt att virka, få se hur länge det håller i sig men det är kul att göra något med händerna och se resultat.

Det är alldeles samma sak med att jobba i trädgården, man får se resultat. Jag läste i förbifarten att det t o m talas om trädgårdsterapi... Men just nu är det virkterapi som gäller för mig, man blir glad när man gjort nåt.

Äntligen mössa!

Nåja, jag behöver inte använda den än, men jag har gjort den - för idag har jag virkat! Jag är trots allt ganska förtjust i kläder och mode och i vår har jag sett en mössa på modebilderna från Burberrys visningar i diverse damtidningar.
Jag har i flera månader tänkt att jag ska sticka en sån... men, men, inte förrän mode reportaget i nyutkomna Elle med en förstorad variant på samma "mössbasker", för det är något sånt den är. Lite mössa, lite basker.

Eftersom jag varken stickat eller virkat på ett bra tag (flera år?) så valde jag virknålen när jag väl hade hittat lite garn i gömmorna. Min dotter tog ett annat nystan och virkade sig ett hårband som man också kan ha som halsband! Hon hade inte tålamod att göra en hel mössa... Men för mig blev det faktiskt en mössa, en prototyp för nu har jag fått blodad tand. Det var jättkul att virka!

Om nån vill göra en lika dan så lägg upp så det räcker runt huvudet, virka tätt och rakt upp några centimeter. Därefter kan man börja lägga till maskor och virka stolpar så att det blir lite håligt. Jag gjorde mindre hål först och större när jag skulle ha allt att riktigt likna en tratt. Därefter, efter att det sett ut som om man virkat en tratt börjar man ta in. Jag tog in ganska snabbt eftersom garnet började ta slut, och då blev det en lite bubblig effekt som jag gillade men kanske inte ska ha på nästa mössa.

Jag virkade en till dottern också av bara farten, den gjorde jag mindre tvär i intagningen och med större hålvirkning hela vägen ovan mudden. Om jag ska göra en sån stor och knallrosa som i stylistreportaget i Elle måste jag nog inhandla garn!

söndag, juli 16, 2006

Mera hjältedåd


Se så han svingar lien...eller egentligen inte för det här är inget bra foto. Batterierna i kameran tog slut och det gick inte att ta någon fler bild så... E säger att tekniken inte är den rätta på den här bilden. Så finns det någon som ser skillnad där ute på nätet så kommer hans teknik med lien bäst till sin rätt på slätt underlag.

Nu är hela slänten slagen, det blir mycket finare och dessutom trivs sorkarna sämre där på vintern och följdaktligen blir sorkangreppen i trädgården färre.

lördag, juli 15, 2006

Massvis med vitaminer!


Häromdan upptäckte jag att jordgubbarna börjat mogna och plockade in en liter. Nu har det gått fyra dar sen dess och ikväll plockade jag 4,3 liter.

Orsaken till att jag kan vara så precis är att jag vet att skålen rymmer den mängden eftersom det står tryckt i botten... Så ikväll har vi frossat jordgubbar, åtminstone bortåt en halvliter var. Men det finns halva skålen kvar till frukost! Till jordgubbarna åt vi både vaniljglass och vispgrädde - mums!

Så här såg mitt lass ut. Jag fyllde så mycket jordgubbar i skålen att glassen och grädden fick balansera ovanpå. Ser det inte frestande ut? Dessutom passade jag på att inviga den nya brickan som jag och min dotter köpte igår. Ytterligare en Bengt och Lotta bricka att förgylla frukostar och fikastunder med. Visst är den fin!
Visserligen är brickorna lite dyra men de är ju såna glädjespridare och jättebra när man går ut och sätter sig eller går upp en våning för att se gamla Friends avsnitt som vi gjorde ikväll.

torsdag, juli 13, 2006

Pionerna blommar och fjärilarna flyger

Nu har pionerna äntligen slagit ut, och de doftar så gott. Eftersom de var mer än en vecka senare än grannarnas hoppas jag att det är läget det beror på. De är nämligen i skugga till klockan ett på dan. Då hoppas jag också att de ska blomma dubbelt så länge! Just nu vimlar det av fjärilar i trädgården. Varje morgon måste jag släppa ut instängda nässelfjärilar från inglasningen. Kanske de kläcks där... Sedan fladdrar de omkring överallt.

Det finns andra små nästan omärkliga vita fjärilar också men nässelfjärilarna är vackrast och störst, än så länge.

fredag, juli 07, 2006

Storsand


Igår låg vi på Storsand från klockan ett till fem. Idag gjorde vi ändå bättre ifrån oss och var där från elva till fyra! För er som inte vet är Storsand en kilometerlång sandstrand och badplats vid Luleälven och där är långgrundt, väldigt långgrundt. Man måste gå en bra bit ut innan det plötsligt går från knädjupt till jag-vet-inte-hur-djupt. Eftersom det är så grundt är vattnet jättevarmt vid stranden men även där ute där man kan simma var det minst 18 grader varmt idag (jag jämför känslan att doppa sig med Utö där vi hade termometer). Idag simmade jag en hel del, fast inget jämfört med ungarna.
Man har det väldigt bra egentligen, nu hänger strandväskor med handdukar och annat som behövs i hallen och bestämmer man sig för att fara och bada tar det bara max en kvart innan man är på stranden. På vintern står slalompjäxorna i hallen och till skidbacken tar det ungefär lika länge att köra. Det känns skönt att vara nöjd...

onsdag, juli 05, 2006

Gröna Lund


Gröna Lund är en trädgård - där finns massvis med blommor i vackra rabatter och där finns träd och där finns en massa roligt! Att må bra där, det är det som kännetecknar en trädgård! Vi gjorde till och med av med mer pengar på Gröna Lund än jag gjorde av med sist jag var till handelsträdgården!
Syrran, M, M & A åkte diverse och körde radiobil så det stod härliga till! M, M & A tog sig dessutom igenom SPÖKHUSET!!! Något varken jag eller syrran ens har en tanke på att försöka, tur att knoddisarna är modigare än jag!

Efter att ha blundat mig genom spökhuset som liten försöker jag mig aldrig mer på sånt (jag bara satt i båten och blundade tills jag kom ut och då var jag skräckslagen för min fantasi var antagligen hemskare än dockorna därinne...). Min kära syster dristade sig till att prova det nuvarande spökhuset för några år sedan och lyckades nästan slå ner ett av spökena därinne och springa omkull ett annat på väg mot utgången samtidigt som hon nästan slet armen av sin kompis som hon prompt skulle rädda!

Nåja, M & A tyckte bara det var lagom läskigt! Jag gjorde bara en sak - Lustiga huset - den är min favvo nu när Bergochdalbanan blivit intetsägande och karuseller bara gör mig illamående så är Lustiga Huset kul! Bara trappan upp som rör sig, och alla golv som snurrar och så, jag önskar det var ändå mer sånt!

Hej min trädgård!


När jag kommer hem är det första jag gör att gå och hälsa på mina växter, kolla om de behöver vatten och att det inte kommit några häggspinnare i min Shuberthägg (det var några där innan jag åkte som jag stoppade i komposten). Lukta på blommor gör jag också och igår när vi kom hem fanns det massor av blommor att gå och dofta på. Jag blir som Ferdinand som sitter under sin korkek fast jag vill bara sitt här, i min trädgård, och lukta på blommor!