tisdag, juli 10, 2007

Marias utmaning - tre favoritsaker

Maria utmanade mig att visa tre favoritsaker, jag var på semester när utmaningen kom men nu är den något försenad här.
Den första favoritsaken är den här snäckasken som jag fick av min morfar när jag var väldigt liten och han hade varit till Tyskland på en fackföreningsresa. Den är bland det vackraste jag vet och jag hade länge kvar de lösa snäckorna men när man är liten behöver man hjälp av någon vuxen men vilket lim man ska använda och nu är snäckorna borta. Jag har lagat den på andra ställen där limmet släppt på senare år. Invändigt är den klädd med djupröd brokad så den är verkligen genomvacker.

Den andra favoritsaken är min Sashadocka som jag fick när jag var fyra år av min kompis Madeleines föräldrar när de hade varit i London. Hon fick en med svart hår och jag fick en med blont hår för mitt hår var lite ljusare brunt än hennes. Dockan har på bilden delvis originalkläder och delvis dockbyxor som Madeleines mamma sydde om åt oss. Sasha var med mig när jag lekte indian som liten, hon var med i det mesta. Hon var som en miniatyr av mig själv - precis som dockskaparen hade som avsikt när hon skapade dockorna.

Den tredje favoritsaken är stor, det är Carl Malmsten-fåtöljen 'farmor' som jag fick i arv efter min farmor och farfar 1990 och som jag tog till tapetseraren för att klä om. Jag letade och letade bland alla tyger, men jag visste ganska väl vad jag letade efter och till sist hittade jag tyget som fick hjärtat att slå snabbare, orientaliskt blommönster som matchade min halvsilkesmatta som jag hade köpt i Indien. Tapetseraren tyckte det var ett konstigt val till en Malmstenfåtölj sa han efteråt men han erkände också att han var väldigt nöjd med resultatet. Traditionellt var ju fåtöljerna klädda i naturnära färger i smalspårigt tyg men i mitten av 90-talet började de komma i mönstrade tyger.

4 kommentarer:

Maria-Jag blommar sa...

Hej Karin! Roligt att få se dina favoriter.
Ang. min Nostalgiplansch så har jag lekt med Photoshop. Min man är lite irriterad eftersom han tycker att datorn har blivit en konkurrent till honom (och allt annat), men jag tycker att det är så kul så jag försöker blogga mm med gott samvete.

karin sa...

Jag måste lära mig photo-shop! Jag förstår att M tycker att ditt bloggande är en konkurrent, så mycket läsvärt som du har åstadkommit på bara en månad!

Hannele sa...

Carl Malmsten-fåtöljen är verkligen fin, säker skön också.

karin sa...

Hannele: Ja den är väldigt mysig att sitta och läsa i, skulle nog komma med i min topp-tre-lista över sköna platser också ;-)