lördag, juli 28, 2007

Snöbollsbuske

Jag har glömt berätta om det stora händelsen. Min snöbollsbuske (sorten heter Strömsund) har blommat för första gången någonsin den här sommaren! Jag tror jag köpte den sommaren 2000, kan eventuellt ha varit 2001 men absolut inte senare. Den har fört en tynande tillvaro, växt väldigt långsamt. Visst har den varit härdig och överlevt (peppar, peppar, ta i trä) men att den skulle växa så erbarmligt långsamt kunde de gärna fått ha talat om för mig när jag köpte den på Bryggmans handelsträdgård i Öjebyn (utanför Piteå). Jag är rätt irriterad på Bryggmans för två år i rad har perennerna jag köpt där inte överlevt...
Nåja, nu har den blommat färdigt för i år men en månad har den haft sådana här fina snöbollsliknande blomklasar. Fint va?

6 kommentarer:

kirsti sa...

Vacker är den! Det lönade sig att vänta i sex år..
Kul att du nämner en handelsträdgård här i trakten som jag inte känner till! Den blir genast uppsatt på listan ”utflyktsmål”. Men låter väl bli deras perenner då.. :)
Ha det nu bra, i väntan på de riktiga snöbollarna! :)

karin-odlar-sin-trädgård sa...

Kirsti: Jag rekommenderar verkligen en utflykt till Bryggmans, det är så fint där. Men jag måste haft otur med perennerna helt enkelt, eller så ska man inte köpa såna i slutet av sommaren. Men den handelsträdgården är verkligen inspirerande!

Anonym sa...

Vill bara säga att jag har en helt annan uppfattning om Bryggmans. En mycket kunnig och tillmötesgående personal. Däremot så varierar det högst hur perennen överlever, det är så många parametrar som spelar in. Visst kunde de ha valt att bara sälja zon 7 växter men ack så trist för oss som vill prova på nytt och kanske dessutom har en mycket lämplig växtplats. Vi har klimat i stort men även mikroklimat. Bl a har jag en buske som normalt ska växa i zon 3 (perukbuske) som växer i ett hörn av mitt hus, busken inköpt på Bryggmans för fem år sedan.

Många hälsningar och lycka till med ditt odlande!
/caterine

Lars sa...

Snöbollsbusken är ju en variant av det vildväxande skogsolvonet. Det trivs bäst i lite fuktig, mullrik jord i halvskugga. Den växer rätt fort om den får rätt förhållanden. En utmärkt prydnadsbuske. Den kan dock få viss ohyra, men det är framför allt om den står för torrt, magert och soligt.

Anonym sa...

Hej! Fin blogg!�� Bor oxå i Piteå och har precis samma bekymmer med min snöbollsbuske! Den vill inte växa sig större! På tre år är den lika stor som då jag köpte den! Vad gör jag för fel?!.... Den skjuter nya skott och kommer nya fina blad, men vill inte bli högre än 40cm�� Tror det är en Strömsund.... Har du nåt tips på vad jag kan göra?....
//Annelie

Lars Forslin sa...

Hej!
Det ska inte vara några problem att få snöbollsbusken att växa ordentligt, upp till en par meters höjd och minst lika bred. Men jorden måste vara lucker och mullrik och inte för torr. Gärna mycket lövkompost i jorden och är den hård så bör man luckra en växtbädd med ca 1,5 m i diameter, mer till spaddjup och blanda i kompost eller brunnen kogödsel. Vattna ordentligt de första åren.