onsdag, juli 18, 2007

Öppen trädgård 2007

Jag besökte en trädgård när det var öppen trädgård i år och den var en riktig godbit. De tre andra tjejerna jag var där med åkte till en annan i Norrfjärden men det räckte som sagt med en även om jag hade haft visionen av att kuska runt sisådär trettio mil i dag och se flera trädgårdar.


Den som var närmast till var så inspirerande och mysig att jag kommer att ha känslan av den i mina tankar i flera år framöver och i synnerhet när jag tar i tu med andra långsidan av huset och skapar trädgård där också istället för grusplan... men det blir nog inte att starta på det projektet på riktigt förrän i höst.

Hur såg den då ut den här villaträdgården? Jo, inte såg den ut att ligga i Luleå riktigt. Där växte till och med en bok, den var i form och storlek i förhållande till en vanlig bok som fjällbjörkarna ter sig i förhållande till vanlig björk, buskig och lite knotig, men i alla fall - bok! Den ska ju gå till odlingszon 2-3 och här ska vi ha zon 5 - 6!
Rejält gröna fingrar har de som skapat denna trädgård, egentligen kom vi fram till att det borde heta bruna fingrar, det är ju bruna de blir när man gräver i jorden. Det syntes att den fått växa fram allt eftersom sedan mitten av sextiotalet och jag tyckte det var underbart att där även fanns skavanker, saker som var lite slitna, en fin blomma som stod i en ful vit plastkruka osv.
Jag tycker inte om när det blir för perfekt, när det blir som visningshem i heminredningstidningar tenderar att bli, inte en sak fel, inte en pryl som inte är superduper flådig.
Men så var det inte här, det var jättefint, det var det visst, det var perfekta kanter runt rabatterna, men, och det är ett viktigt men, det var en levande trädgård, med projekt på gång, med saker som blivit nötta, träd som dött men som fått stå kvar som stöd för annat. Det var verkligen en trädgård som skapats och förändrats tillsammans med de som bodde där, inte något statiskt designat.

7 kommentarer:

Maria-Jag blommar sa...

Härlig trädgård! Jag kom mig inte iväg till någon trädgård eftersom vi var med husvagnen då...
Hoppas att vi ses snart igen!

karin sa...

Det hoppas jag med! Då ska jag ta med mig fler växter från min trädgård till din :-)

Ola sa...

Ja, okej, den där var nog ganska brutal. Det gäller nog att se den som inspiration, inte som måttstock! :-)

Hannele sa...

Kul med trädgårdsbesök, fina rabarbergjutning.

karin-odlar-sin-trädgård sa...

Ola: Inspiration, jajamen men jag tänker också att kanske när jag också är pensionär att min trädgård kan se ut så där...

Hannele: Ja visst var rabarberbladet fint, och det var enormt stort, overkligt stort, ett sånt ska jag också försöka göra en dag.

Maria-Jag blommar sa...

Hej! Jag svarar här på din kommentar hos mig, kopiorna (skålarna) är från Dollar Store. Jag har faktiskt diskat dem redan eftersom de var lite dammiga från affären så färgen verkar sitta.

karin-odlar-sin-trädgård sa...

Maria: Nu måste jag ju ta mig till Dollar Store! De klarar ju t o m disktestet, kanske ska ladda upp och ge Marimekko-kopior till hela släkten i julklapp! :-)