lördag, maj 31, 2008

Björkpollenbesvär såklart

Här är två bilder från samma ställe, det ena taget idag och det andra för tre dagar sedan. Björkarna har slagit ut i veckan. På den första är det bara som en genomskinlig hinna av grönt i trädens konturer och på bilden från idag är träden gröna och man ser inte längre stam och grenar lika tydligt. Av bilderna kan man också se att det var bättre väder idag, sol och fortfarande sol när bilden togs klockan nio på kvällen. Vad som inte syns på bilderna är hur röda mina ögon är ;-)

fredag, maj 30, 2008

Snart sommar

Satt ute och läste i min eftersatta bok (Att läsa Lolita i Teheran) när jag kom hem från jobbet vid fyratiden. Så skönt att verkligen sitta utomhus och känna solen värma. Så skönt att bara slappna av med en god bok. Hildegunn skrev häromdagen så kloka ord om "konsten å kose seg". Läs och lär! Det är så lätt hänt att man inte unnar sig att bara sitta ner och ta det lugnt. Jag kämpade mot impulsen att rensa ogräs, det växer så det knakar - det är ju ljust hela nätterna! Gräsmattan behöver också klippas och de här pelargonerna som står inne och suktar ska nog alldeles snart få komma ut. Och mycket skulle behöva göras i trädgården men jag tänkte på det Hildegunn skrev och så tog jag det lugnt och mådde mycket bättre efteråt ;-)

PS.Visst är min mormor och morfars gamla symaskin fin som blombänk!DS.

torsdag, maj 29, 2008

Ett viktigt upprop!

Veckorevyn gör något bra, ett upprop mot den föråldrade synen på våldtäkt som fortfarande råder inom rättsväsendet i det här landet. Sverige som brukar vilja se sig som ett föregångsland. Så här skriver de:

Nu vill vi på VeckoRevyn förändra attityden kring våldtäkt. Vi kräver därför att:

Alla våldtäktsanmälningar ska, där det faktiskt är möjligt, undergå en ordentlig polisutredning.

Faktorer hos kvinnan, såsom påverkan av alkohol, klädval, beteende eller tid från våldtäkt till anmälan, gör henne inte mindre värd att få en ordentlig polisutredning.

Hjälp oss att göra skillnad, skriv på!

Läs mer och skriv på så kanske vi kan få ett samhälle där tjejer inte längre skuldbeläggs för att de var festklädda och annat idiotiskt.

onsdag, maj 28, 2008

Oväntat besök

Jag hittade en snigel i min trädgård. Det är väldigt ovanligt. Någon gång har jag väl hittat nåt bland jordgubbsplantorna men det har varit väldigt små sniglar. Betyder det att mördarsniglarna har kommit hit upp? Är det här en s k mördarsnigel? Jag hade en traumatisk upplevelse en regnig sommardag i Göteborg när jag hälsade på Linda för några år sedan men förutom den så har jag väldigt liten erfarenhet av sniglar. (Jag gillar de franska sniglarna, ugnsstekta med vitlök!)(If Eleanor or anyone else who doesn't speak Swedish happens to be reading this I just said that I found a slug in my garden and that's very unusual here in the northern part of Sweden whereas they have a huge problem with so called "killer snails" in the south of Sweden and I'm asking whether this might be one of those. ) (I have very little experience with slugs and snails but I like French snails cooked in the oven with garlic!)

måndag, maj 26, 2008

Fynd och utmaning

Två second-hand fynd och en tygros från H&M. Det hjärtformade fatet tänker jag ska bli fint att ställa blomkrukor på och den här snäckformade nysilverasken ska få bli någon prydnad i trädgården den med. Rosen ska jag ha på jackan, den är gammaldags i färgen och lite sidenaktig.

Hanne, på Min verden, har utmanat mig. Man ska plocka närmsta bok och så slå upp sidan 123 och där letar man den femte meningen och publicerar därefter de nästkommande tre.

Så här är det på engelska, jag citerar Hanne:
IN ENGLISH:
(I quote Hanne): "Pick up the nearest book - open it on page 123-find the fifth sentence-post the next three sentences......"

Den bok som ligger närmast till på skrivbordet är Stilstudier, Olle Josephsson (red): på sidan 123 återfinns appendix till Peter Cassirers text "Stilen är buskapet eller Den medskyldige läsaren" om Hjalmar Söderbergs "Pälsen". Citatet är:

"Också här måste dock starkt understrykas, att analysen är ytlig: egentligen är den negativa attityden knappast särskilt påtaglig i slutet av novellen heller. Inte desto mindre understryker den täta förekomsten av attityder textens ställningstagande gentemot huvudmotivet. Där Söderberg skenbart låter berättelsen ha sin gång utan att uttrycka någon attityd är attityderna i "En hjältes död" textens dominant".


Just när hon läst detta ångrar kanske Hanne att hon utmanade mig, och jag ångrar att jag inte städat undan denna om än intressanta så något, för detta sammanhang, tunga artikelsamling .

Jag utmanar/ I challange:
Linda
Maria
Hannele
Maud
Eleanor

Now you'll have to put a few lines in your blog out of a book that's nearby your computer!
Luckily I like books, otherwise I wouldn't have done this ;-)

söndag, maj 25, 2008

Grattis på Mors dag alla mammor!

Jag är dålig på traditioner och firande osv men min dotter är väldigt snäll, titta vad jag fick i morsdagspresent: Jag ska ha de hjärtformade på mig idag. Ha en bra dag alla andra mammor och alldeles särskilt önskar jag en bra dag till min egen mor!

lördag, maj 24, 2008

Postorderplantor

Så här såg de ut när de kom: Nu är de jordade, dvs planterade i rejäla krukor. De hade inte förändrats sedan de kom i tisdags, en av pionerna hade då ett långt skott som visade sig gå längs efter markytan i planterat skick. Skumt. Bolltisteln var bara en pinne utan tillstrymmelse till skott. Skumt det också. Men nu har de blivit planterade och det har varit riktigt hyfsat väder idag så jag tror inte det blir så kallt i natt. Hur som helst blir det inte minusgrader på inglasningen och nu står de där och imorgon ska jag fortsätta gräva och fixa till jorden i rabatten de ska ner i.

Idag har vi dessutom fällt tre granar på tomten och som tur var föll de inte på något hus eller någon bil utan precis där de skulle landa. Det blev en hel del att ta reda på.

fredag, maj 23, 2008

Tröst när man är hängig

Jag har ont i halsen och orkade inte cykla till jobbet idag så jag fick ta bilen istället. Nu är jag rätt trött och har tröstat mig med ett par godsaker ur den här lådan som jag fick när jag hade besök från England. Visst blir man lycklig av en lyxig chokladask och ett par goda, vackra praliner!

torsdag, maj 22, 2008

Snart är det helg

och bara det åtminstone håller sig som vädret idag så ser jag fram emot att få vara ute och fixa i trädgården. Här ovanför är några av alla lövhögar vi räfsade ihop under helgen som var (jag fick faktiskt en liten blåsa i tumvecket, tala om ömhuding - men det ska det snart rådas bot på!) Gräset på gården börjar skifta i grönt, det har hänt mycket sedan i söndags när bilden ovan togs.

tisdag, maj 20, 2008

Ny leverans

Oj,oj,oj - vad har jag tänkt egentligen, nu måste jag ju gräva färdigt rabatten och jag har inte ens köpt all matjord som jag kommer att behöva. Det är den här rabatten som jag hittade på att påbörja i höstas. Idag kom leveransen med perenner från Odla.nu. Det är pioner och akleja och ... så här ser det ut i beställningen:

Akleja 'Blue Barlow' 2 st

Akleja 'Pink Barlow' 2 st

Blå bolltistel 'Blue Globe'

Jättevallmo 'Patty's Plum'

Jättevallmo 'Perry's White'

Kungsljus 'Pink Domino'

Luktpion 'Nymph'

Luktpion 'Shirley Temple'

Daglilja 'Highland Lord'


Dagliljan fick jag på köpet. Tänkte inte på att allt inte var färdigt när jag beställde förra veckan. Men nu har de alla kommit, inpackade i lite jord, och behöver krukor tills dess att rabatten är färdig. Om nu rabatten går att gräva? Jag tror tjälen släppt så pass i alla fall.

Så här såg rabatten ut när det första snöfallet kom i oktober: Så här ser rabatten ut ikväll: Marken är mer lättgrävd nu när det just har smält undan. Jag undrar om jag kan behålla gammal jord eller blir det risk för ogräs då? Jag har skalat bort det översta lagret med gräsmatta och lite till. Bör jag lägga någon duk?

Tur att det ska bli varmare till helgen. Ljuset har i alla fall återvänt, det är inte svart alls på hela natten. Jag kan vara ute och gräva hela helgen ;-)

söndag, maj 18, 2008

Något blev gjort trots vädret

Jag och min dotter började baka muffins, eller cupcakes. Vi började i den amerikanska receptboken med en massa cupcakes och recept som behövde omvandlas, det var cup hit och oz dit och baking soda som vi nu vet är bikarbonat men det tog ett tag. Baking powder är bakpulver dock. Så jag bytte receptbok och vi bakade på svenska och räknade deciliter och höftade när vi gjorde toppingen eftersom det skulle vara 100 gram philadelphia ost och 300 någonting gram florsocker och det lät som väldigt mycket florsocker när ett paket är 500 g. Eftersom vi började sent så blev de färdiga sent men de smakade väldigt gott och nu har vi en laddning som kan räcka resten av veckan! Hoppas dock på att få fika dem i lite varmare väder någon dag snart!

Snöglopp och tvi

Tur att de är härdiga, här står de nyinförskaffade penséerna på inglasningen och hukar sig för kylan. När jag nyvaken tittade ut på morgonen var det snöglopp ut, inte kul alls! Få se om jag ids plantera om dem idag eller om jag väntar till en annan dag när man inte behöver frysa fingrarna av sig.

lördag, maj 17, 2008

Krukor och pelargoner

Det är lustigt vad besatt man blir av sin trädgård bara den tinar fram, för det gäller väl inte bara mig? Penséerna överlever utomhus och åtskilliga har jag planterat men jag tror jag ska köpa några fler, de är ju inte direkt dyra och sedan blommar de hela sommaren och en bra bit in på hösten. På bilden nedan står en pelargon i köksfönstet bredvid en , ja, vad heter den egentligen, som jag köpte för att ha något som blommar. Den står i en kruka som jag fyndade på myrorna .Igår kväll surfade jag runt på olika trädgårsbutiker på nätet och hittade en butik som sålde krukor som jag kände igen. Det är min favoritkruka, bara terrakottafärgad och oglaserad men formen är så harmonisk. Skulle gärna ha fler av dem! Så här ser de ut när de står i tvättstugan och trängs med tvättmedelsburken. Nyligen hittade jag fat på Lagerhaus som passade perfekt till dessa krukor från Gränsfors. Det var lite lustigt att läsa tips på tillverkarens sida om hur man kan skynda på den eftersträvade vita saltbeläggningen utanpå sin kruka om man inte har lust att vänta. Själv hade jag ända fram till igår kväll dåligt samvete för att jag inte gjort ren mina krukor bättre! Men jag tycker ju att det är fint och nu vet jag att det t o m är eftersträvansvärt, så nu kan jag med gott samvete låta de vara som de är.

fredag, maj 16, 2008

What time of the day are you?

Vilken fråga va? Såklart jag blev nyfiken och ville göra testet. Så här blev svaret och den som känner mig vet att jag har jättesvårt för frukost, det är dagens mest oaptitliga mål.


You are breakfasty, like a pile of pancakes on a Sunday morning that have just the right amount of syrup, so every bite is sweet perfection and not a soppy mess. You are a glass of orange juice that's cool, refreshing, and not overly pulpy. You are the time of day that's just right for turning the pages of a newspaper, flipping through channels, or clicking around online to get a sense of how the world changed during the night. You don't want to stumble sleepily through life, so you make a real effort to wake your brain up and get it thinking. You feel inspired to accomplish things (whether it's checking something off your to-do list or changing the world), but there's plenty of time for making things happen later in the day. First, pancakes.


12% of the people who took this quiz got the same evaluation.

tisdag, maj 13, 2008

Konsten att glädjas

När inte solen vill lysa och värma ute så finns det i alla fall något nytt som lyser upp inne. Jag hittade en fin tavla med landskapsmotiv på Myrorna. Den hade en repa tvärs över men den lagade jag med liquin, sånt som man använder att blanda med oljefärg för att den inte ska ta så evinnerligt lång tid på sig att torka. Så nu hänger detta konstverk ovanför pianot i vardagsrummet. Tavlan är målad på 1950-talet, jag antar att det var någon amatör, men den är verkligen målad. Penseldragen bygger upp bergen och molnen och hjälper speglingen i vattnet, så här ser landskapet ut. Jag brukar sitta i bilen och titta på hur träden gemensamt ger bergen sitt speciella mönster och här är en konstnär som fångat det. Sa jag att den kostade 130 kronor. Konst som gläder behöver inte vara dyr, det är visserligen ingen Helmer Osslund men den inger mig samma känsla.

söndag, maj 11, 2008

Besökte Hjortgården igår

Och kom hem med bilen fylld. Hade spanat in vad Maud packat upp i veckan så jag visste ganska väl vad jag ville ha men det blev ändå några ändrade planer när jag väl stod där.
Blombord var inte planerat och jag köpte två! Men visst är de fina?
Tyvärr blev det inte så varmt idag så pelargonerna har stannat inne och blomborden ser rätt ödsliga ut om man inte fyller dem i fantasin och det kan väl alla trädgårdsintresserade lätt göra. Det ena står på inglasningen och det andra på balkongen. Och skulle jag vilja flytta dem är det enkelt gjort, de är både lätta och det ena är hopfällbart. Jag köpte också två gjutjärnskrukor som är helt bedårande. En pelargon fick komma ut framåter och agera modell. Dessutom blev jag så förtjust i en luffarslöjdsytterkruka, som passade väldigt fint utanpå en terrakottakruka som jag har två likadana av. Alltså måste jag köpa en till ytterkruka! Jag hade inte något fat som passade inuti trådslöjden utan tillverkade två av en konservburk som hade den rätta diametern.
Det har varit ett fixa inhomhusväder idag. Alltså har vi röjt i friggeboden och dessutom har jag fortsatt på de redan påbörjade inomhusprojekten men det finns inga resultat än så det får jag vänta med att visa. Eftersom jag har ungefär tio andra projekt jag vill ta tag i måste jag nog se till att avsluta de jag påbörjat riktigt snart!

torsdag, maj 08, 2008

Dilemmat med kryddväxterna

Det började med att Beckers Nya Hem annonserade om jättefina kryddkrukor från Sagaform till ett väldigt bra pris. Superpraktiska verkade de och jag som gillar att ha kryddor stående i kruka i köket och vet hur lätt de har att torka ut och hur lätt det är att man spiller när man vattnar dem, föll för designen. Ett litet urholkning i överdel mot underdel av krukan så att man lätt kommer åt att vattna. Det enda jag funderade över var om krukorna eventuellt inte skulle rymma en omplanterad krydda. Det var nu inte så, de rymde inte ens en icke omplanterad krydda i kruka. De rymmer inte en kruka inuti. Jag provade att ta loss plastkrukan från växten men med bara rötter kan den ju inte stå där inne - eller kan den? Jag tror den torkar ut då.De är väldigt snygga krukorna det är de, men designern vet inte mycket om kryddväxter. Teoretiskt sett funkar det, men inte praktiskt. Designern som jag trodde hette "mald katt" Chatmoulu när jag först läste efternamnet, han heter Charmolu, har nog inte odlat så många kryddor i kruka själv. Passande nog är det den franska dragonen som får agera modell på bilden, rosmarinen står bredvid och ser tveksam ut.

tisdag, maj 06, 2008

Sticklingarna har kommit!

Nu är de här! Det gick väldigt snabbt och jag blev väldigt glad. När jag kom hem från jobbet låg paketet i brevlådan. Men vilken tur att det inte var minusgrader ute, tänk om jag hade besällt för fjorton dar sedan. Hur som helst var det kanonskönt att slippa hämta ut paketet på postutlämningsstället.Sedan öppnade jag paketet och tog ut sticklingarna som låg väl skyddade tre och tre märkta med namn. När jag sedan öppnade förpackningarna var sticklingarna rejäla med ett fint rotsystem och bara i en av förpackningarna hade jorden kring sticklingarna hunnit bli torr.
Jag hade inte riktigt förberett mig, trodde inte att det skulle gå så här snabbt, men jag letade fram nio krukor, diskade dem och fyllde dem med jord och planterade och nu står ytterligare nio krukor på köksbänken och jag känner mig väldigt nöjd. Bakom de nya sticklingarna syns nyinförskaffade kryddor, fransk dragon, basilika, koriander och rosmarin. De ska jag berätta mer om en annan dag, vad jag hade tänkt med dem är en historia för sig.

söndag, maj 04, 2008

Blomsterköp

Det blev en sväng till Blomsterlandet på fredagskvällen. Vädret var på tok för fint på dan och längtan efter blommande blommor alldeles för stor vid sextiden när värmen la sig. En passionsblomma kom för första gången hem till oss och en massa penséer som nu delvis har planterats om och placerats ut. Usch så tätt inlindade de var av rottrådar, de har stått på tok för länge i sina för små torvklossar. Orsaken till att alla fortfarande inte planterats om är att det varit så fint väder, alldeles för varmt. På lördag åkte bikinin fram - och nästan all snö har smält undan.

fredag, maj 02, 2008

Blombeställning

Efter två dagar med värme blev frestelsen för stor och jag klickade in beställningar på följande pelargonsticklingar på odla.nu:Rosenknoppspelargon 'Appleblossom' 3 st 49 kr för tre sticklingar . Jag är nämligen rätt övertygad om att jag inte har någon kvar efter vintern, jag tror det nästan bara är zonalepelargoner jag lyckats hålla vid liv.Zonalpelargon 'Blue Wonder' 3 st 39 kr för tre sticklingar. En blå blomma, givetvis vill jag ha den i min trädgård! Änglapelargon 'Bicolor' 3 st 39 kr för tre sticklingar. Den här tvåfärgade är ju så bedårande söt på bild, hoppas de hinner växa till sig bra på den här månaden som är kvar innan man vågar sätta ut dem både natt och dag.

Det är bara att konstatera att det är farligt att vara ledig från jobbet, man bara spenderar pengar ;-) Nu ska jag sätta mig och jobba lite i alla fall, tog med mig lite jobb hem.

torsdag, maj 01, 2008

Ja se det töar...

...ja se det töar. Det är verkligen så att det syns, jämför bilden från igår med bilden från idag. (Nog för att vi hjälpte till lite grann men bara man skrapade bort det översta försvann resten.) Eftersom det var en ledig dag satt jag rätt mycket i solen och läste och planerade inför den grönskande årstiden.